Ευρωεκλογές 2019: Η διαδικασία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

euroelections 2019 1 1
Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019 και θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους ενήλικες πολίτες της ΕΕ να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ημέρες ψηφοφορίας
Οι χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικές παραδόσεις ως προς την ψηφοφορία και η καθεμιά μπορεί να αποφασίσει ποια θα είναι η ακριβής ημέρα της ψηφοφορίας εντός ενός διαστήματος τεσσάρων ημερών, από την Πέμπτη (ημέρα κατά την οποία είθισται να ψηφίζουν οι Κάτω Χώρες) έως την Κυριακή (ημέρα κατά την οποία διενεργούν εκλογές οι περισσότερες χώρες).
Εκλογικό σύστημα
Σύμφωνα με τους κανόνες, κατά την εκλογή των ευρωβουλευτών θα πρέπει να εφαρμόζεται μια μορφή αναλογικής εκπροσώπησης. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι, αν ένα κόμμα λάβει το 20% των ψήφων, θα κερδίσει και περίπου το 20% των διεκδικούμενων εδρών, έτσι ώστε και τα μεγάλα και τα μικρότερα πολιτικά κόμματα να έχουν τη δυνατότητα να στείλουν αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι χώρες είναι ελεύθερες να αποφασίσουν για πολλές άλλες σημαντικές πτυχές της διαδικασίας ψηφοφορίας. Για παράδειγμα, ορισμένα κράτη διαιρούν την επικράτειά τους σε εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε άλλα υπάρχει μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Ποιος κατεβαίνει στις εκλογές;
Στις εκλογές συμμετέχουν εθνικά πολιτικά κόμματα αλλά, αφού εκλεγούν, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επιλέγουν να ενταχθούν σε διεθνικές πολιτικές ομάδες. Τα περισσότερα εθνικά κόμματα διατηρούν δεσμούς με κάποια πανευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και άρα, ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που τίθενται το βράδυ των εκλογών είναι ποια από αυτές τις ευρωπαϊκές συσσωματώσεις θα ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα
Τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ως μέλη κόμματα σε εθνικό επίπεδο και ιδιώτες, και εκπροσωπούνται σε διάφορα κράτη μέλη. Τα εθνικά κόμματα είναι αυτά που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά συχνά είναι συνδεδεμένα με ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, και, μετά τις εκλογές εντάσσονται σε μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άλλα κόμματα παρόμοιας ιδεολογικής κατεύθυνσης από την πολιτική τους οικογένεια.
Οι ελληνικές ονομασίες των πολιτικών ομάδων:
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)
Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)
Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL)
Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (G/EFA)
Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD)
Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF)
Μη εγγεγραμμένοι (NI)
Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ECR)
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PtWIge3kkmk&w=711&h=400]
.
euronews
https://yourvotematters.eu/el/
https://www.evropaikes-ekloges.eu/posnapsifisete/ellada
https://ekloges-apotelesmata.eu/
https://www.ypes.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ