Ελλάδα: 40 χρόνια στην Ενωμένη Ευρώπη

Η επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
EC – Audiovisual Service

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, το ημερολόγιο έγραφε 28 Μαΐου 1979 – ακριβώς πριν τέσσερις δεκαετίες. Η υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης ολοκλήρωνε ουσιαστικά προσπάθειες δεκαετιών για την ένταξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η πρώτη απόπειρα σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα έγινε πριν εξήντα χρόνια. Το τότε Βασίλειο της Ελλάδας υπέβαλε αίτηση σύνδεσης τον Ιούνιο του 1959, με τη Συμφωνία να υπογράφεται δύο χρόνια αργότερα, προβλέποντας μάλιστα πλήρη ένταξη το 1984.
Το ξέσπασμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1967 διέκοψε τις ενταξιακές διαδικασίες, οι οποίες αναβίωσαν το 1975, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέβαλε επισήμως το αίτημα ένταξης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ΕΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν το 1976 και ολοκληρώθηκαν το 1979.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uirSvYh4RjE&w=711&h=400]
.
Η Πράξη Προσχώρησης επικυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 1979 και από την 1η Ιανουαρίου 1981 η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ