Χανιά: Ήρωας ταβερνιάρης έσωσε πελάτη από πνιγμό με λαβή Χάιμλιχ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

521D4A6B-42C6-42BA-B555-475488768D24.jpegΤη ζωή ενός βρετανού τουρίστα που παραλίγο να πνιγεί, όταν του στάθηκε μπουκιά στο λαιμό, έσωσε ο ιδιοκτήτης μιας ταβέρνας στα Χανιά.
Το περιστατικό, που δεν κατέληξε σε τραγωδία επειδή ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας γνώριζε τη λαβή Χάιμλιχ, καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας του καταστήματος.
https://www.facebook.com/billys.patelakis/videos/10216640256710413/
 
 
Το βίντεο ανάρτησε στο facebook ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Βασίλης Πατελάκης, ο οποίος σημειώνει μάλιστα ότι η ψυχραιμία και η γνώση πρώτων βοηθειών βοήθησε και σώθηκε από πνιγμό μια ανθρώπινη ζωή- και προσθέτει ότι η δημοσιοποίηση γίνεται με σκοπό την ενημέρωση.
https://www.youtube.com/watch?v=7CgtIgSyAiU
Στο βίντεο φαίνεται ο τουρίστας να τρώει μαζί με τη σύντροφό του και κάποια στιγμή φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Σηκώνεται όρθιος και πηγαινοέρχεται σε κατάσταση πανικού, ενώ και η φίλη του σηκώνεται και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Όλοι οι θαμώνες του καταστήματος κοιτούν προς το μέρος του χωρίς όμως, να μπορεί να αντιδράσει κανείς. Τότε, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας έχοντας αντιληφθεί τι συνέβαινε, παρεμβαίνει και εφαρμόζει τη λαβή Χάιμλιχ στον άνδρα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα καταφέρνει να του σώσει τη ζωή.

Τι είναι η λαβή Χάιμλιχ

Η λαβή, τεχνική, μέθοδος, ή χειρισμός Χάιμλιχ (Heimlich), όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο από πνιγμονή. Και αποτελεί το ύστατο βήμα, που μπορεί να κάνει κάποιος σε αυτήν την προσπάθεια, στην προσπάθεια να απομακρύνει δηλαδή ένα αντικείμενο που φράσσει τον αεραγωγό ενός άλλου ατόμου.
Ας δούμε όμως στην πράξη, πως ακριβώς γίνεται αυτή η λαβή :
1) στεκόμαστε πίσω από το θύμα και το αγκαλιάζουμε, περνώντας τα χέρια μας κάτω από τις μασχάλες του
2) σχηματίζουμε γροθιά με το ένα μας χέρι (μέσα ο αντίχειρας) και την τοποθετούμε ανάμεσα στον αφαλό και την ξιφοειδή απόφυσή του.
3) καλύπτουμε την γροθιά με το άλλο μας χέρι και τραβάμε απότομα προς τα μέσα και προς τα επάνω, επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα, ελέγχοντας κάθε φορά αν απομακρύνθηκε το ξένο σώμα από τον αεραγωγό του θύματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ