Θηλιά η αποχή για το Κτηματολόγιο. Γιατί οι ιδιοκτήτες δεν βιάζονται για τις δηλώσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

E2090DAB-8DCC-4605-B372-CA554D49A5B3.jpegΣε τεντωμένο σχοινί φαίνεται ότι βαδίζει η κτηματογράφηση της χώρας καθώς στην αδιαφορία και την αποχή των ιδιοκτητών από την αρχή της διαδικασίας ήρθε να προστεθεί και η “χαλάρωση” που έφερε η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα και δίνει τη δυνατότητα έως και εξάμηνης παράτασης των προθεσμιών κατόπιν υπουργικής απόφασης.
Ταυτόχρονα η άτυπη προεκλογική περίοδος που έχει ήδη αρχίσει αλλά και η προκήρυξη των εκλογών για τις 7 Ιουλίου εκφράζονται φόβοι ότι θα δώσουν τη χαριστική βολή στη συμμετοχή των ιδιοκτητών στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας εν μέσω της ήδη δύσκολης θερινής περιόδου.
Έως τις 15 Μαΐου τα ποσοστά δηλώσεων σε όλες τις περιοχές κτηματογράφησης προσέγγιζαν το 17% και εκτιμάται ότι δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτρα στο 15ήμερο που ακολούθησε. Το αποδεικνύει και η κατάσταση στο σχεδόν άδειο γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι, εξυπηρετώντας ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Αθήνα αλλά έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές της Περιφέρειας.
Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών επισημαίνει τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους πολίτες ότι η δυνατότητα παράτασης “δεν σημαίνει για κανέναν λόγο και αυτόματη παράταση των εν εξελίξει μελετών. Για να εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ΥΑ για παράταση μελέτης κτηματογράφησης και δεν είναι γνωστό αν θα εκδοθεί”. Τονίζει επίσης ότι τα κριτήρια έκδοσης δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Σημειώνεται πάντως, ότι θετικά σημάδια ως προς την κτηματογράφηση παρουσιάζει η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου η συλλογή δηλώσεων ξεπερνά το 50%.
Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ