Αυστρία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει τη γλυφοσάτη και μπαίνει στο πολεμικό στόχαστρο της Monsanto

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αυστρία ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της γλυφοσάτης, κύριου συστατικού του διαβόητου ζιζανιοκτόνου Roundup της Bayer-Monsanto. Έγινε έτσι η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγορεύει τη χημική ουσία, δημιουργώντας μια καταστροφή όσον αφορά τη δημόσια εικόνα για την προβληματική γερμανική εταιρεία.

“Τα επιστημονικά στοιχεία για την καρκινογόνο δράση του φυτικού δηλητηρίου αυξάνονται. Είναι δική μας ευθύνη να απαγορεύσουμε αυτό το δηλητήριο από το περιβάλλον μας”, ανέφερε η ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ σε δήλωση την Τρίτη.
Η απόφαση εγκρίθηκε με τη συνεργασία του κόμματός της, του δεξιού κόμματος της ελευθερίας και του φιλελεύθερου Κόμματος Neos και απομένει μόνο να υπογραφεί από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπελεν, πρώην ηγέτη του Κόμματος των Πρασίνων, εκτός αν η ανώτερη Βουλή του Κοινοβουλίου αντικρούσει.
“Θέλουμε να αποτελέσουμε πρότυπο για άλλες χώρες στην ΕΕ και στον κόσμο”, δήλωσε ο Erwin Preiner, ένας ακόμη βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος εργάστηκε για την απαγόρευση.
Η Αυστρία έχει αγκαλιάσει τη βιολογική γεωργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – σχεδόν το ένα τέταρτο της γεωργικής της γης είναι βιολογική – και επομένως δεν αποτελεί σημαντική αγορά ζιζανιοκτόνων με βάση τη γλυφοσάτη, χρησιμοποιώντας μόνο μερικές εκατοντάδες τόνους ετησίως.
Ενώ η απαγόρευση θα έχει ελάχιστες άμεσες επιπτώσεις στις πωλήσεις της Bayer, οι οπτικές της γειτονικής χώρας της γερμανικής εταιρείας που… εξορίζει τη ναυαρχίδα των το ζιζανιοκτόνων, είναι πιθανό να προκαλέσουν μερικές πονοκεφάλους στο αρχηγείο της Bayer.
Το υπουργείο αειφορίας και τουρισμού της Αυστρίας ισχυρίζεται ότι η πλήρης απαγόρευση της γλυφοσάτης παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, καθώς το χημικό προϊόν διατίθεται προς πώληση και χρήση σε όλη την ΕΕ μέχρι το 2022, αλλά οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου έχουν επισημάνει άλλα παραδείγματα μεμονωμένων χωρών που απαγορεύουν συγκεκριμένα χημικά προϊόντα ως απόδειξη της επιλογής τος να νομοθετήσουν εναντίον του ζιζανιοκτόνου.
Η Γαλλία απαγόρευσε το Roundup Pro 360, ένα δημοφιλές ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη της Monsanto, νωρίτερα αυτό το έτος και ο πρόεδρος Emmanuel Macron έχει δεσμευτεί να σταματήσει πλήρως τη χρήση της εξ ολοκλήρου μέσα σε τρία χρόνια.
Ένας εκπρόσωπος Bayer καταδίκασε την απόφαση ως πιθανώς “ασυμβίβαστη με τις υποχρεωτικές νομικές και διαδικαστικές απαιτήσεις και την επιστημονική συλλογιστική”.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε την ουσία ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ