"Τάτσι μίτσι κότσι" -Ξέρετε πως προέκυψε;

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές δημώδεις εκφράσεις είναι και η “τάτσι μίτσι κότσι” ή “τάτσι μήτσι κώτσι” που λέγεται σε περιπτώσεις γρήγορης μυστικής συμφωνίας, ή γρήγορης μυστικής συναλλαγής κάποιων προσώπων ή ακόμα και μεταξύ νομικών προσώπων, όπως π.χ. “τα προεδρεία των σωματείων τα έκαναν τάτσι μίτσι κότσι και σταμάτησαν τις απεργίες”.

Στην έκφραση αυτή εκτός των προσδιοριστικών στοιχείων της ταχύτητας και της εχεμύθειας, συνυπάρχει και η αλληλεγγύη και η συνεργασία αυτών που συμπράττουν που αν εκδηλωθεί ως στάση ή συνέργεια συνιστούν εγκληματικές πράξεις ποινικά κολάσιμες.
Ετυμολογικά η έκφραση αυτή που χρησιμοποιείται ως επίρρημα, με ίσως το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι αποτελείται από τρεις δισύλλαβες λέξεις ομοιοκατάληκτες, φέρεται να προέρχεται από την σλαβική¹, ή αρβανίτικη γλώσσα² με τις τρεις αυτές λέξεις να αποτελούν υποκοριστικά ονομάτων.
Τάτση υποκοριστικό του Παναγιώτη, Μίτσι ή Μήτση υποκοριστικό του Δημήτρης, (στην ελληνική υφίσταται το υποκοριστικό Μήτσος), και Κώτση υποκοριστικό του Κωνσταντίνου, που πολύ πιθανό να ήταν περιώνυμοι ληστές που δρούσαν σε κοινή συνεννόηση ταχύτατα*.
(¹)Κατά Α. Φλώρο πιθανολογείται από το σλαβικό όνομα himitice.
(²)Ζάχος “Λεξικό της Πιάτσας”.
wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ