Στην Αυστρία το καλοκαίρι δεν είναι μόνο περίοδος διακοπών, αλλά και προεκλογικού αγώνα.
Οι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν απαραίτητες μετά το αποκαλούμενο “σκάνδαλο Ίμπιζα”, που ξέσπασε όταν ο πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε εμφανίστηκε σε κρυφά μαγνητοσκοπημένο βίντεο να παζαρεύει κρατικά συμβόλαια έναντι οικονομικής στήριξης. Τώρα ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με νέο σκάνδαλο, καθώς συνεργάτης του είχε προσπαθήσει να καταστρέψει σκληρούς δίσκους μετά το “σκάνδαλο Ίμπιζα”, απευθυνόμενος μάλιστα με ψευδή στοιχεία σε εξειδικευμένη εταιρία. Ο ίδιος ο καγκελάριος κάνει λόγο για ένα “σύνηθες περιστατικό”.
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου έχει διαφορετική άποψη: “Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι είχε αποθηκευθεί στους σκληρούς δίσκους που καταστράφηκαν τρεις φορές. Σίγουρα όμως αυτή η μυστική επιχείρηση δεν ήταν ένα ‘σύνηθες περιστατικό’ όπως θέλει να μας πείσει ο Κουρτς σε μία πρώτη αντίδραση. Όταν ένας συνεργάτης της καγκελαρίας δίνει παραγγελίες με ψευδές όνομα και ψευδή ηλεκτρονική διεύθυνση και στη συνέχεια εξαφανίζεται χωρίς να πληρώσει και τον λογαριασμό ύψους 76,45 ευρώ, τότε όχι, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ‘σύνηθες’ για ένα κυβερνών κόμμα. Διότι είναι τουλάχιστον βλακώδες και σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα ύποπτο”.
“Όχι πια τόσο κυρίαρχος”
Παρόμοια εκτίμηση από την αυστριακή εφημερίδα Die Presse: “Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν φαίνεται πλέον τόσο κυρίαρχος, όσο θα ήθελε να φαίνεται – και όσο φαινόταν κάποτε. Το ‘σκάνδαλο του καταστροφέα’ τον φθείρει (…) Ούτε καν η νεολαία του Λαϊκού Κόμματος δεν πιστεύει ότι είναι απλή υπόθεση ρουτίνας η καταστροφή πέντε σκληρών δίσκων της καγκελαρίας από κάποιον που δίνει ψευδές όνομα, όπως ισχυρίζονται δημοσίως ο Κουρτς και το επιτελείο του.
Σε μία πρώτη αποτίμηση η επίσης αυστριακή εφημερίδα Der Standard επισημαίνει ότι “θυμίζει ταινία κακής ποιότητας: ένας κυβερνητικός υπάλληλος βγάζει κρυφά από την υπηρεσία του πέντε σκληρούς δίσκους που μπορεί να περιέχουν και ευαίσθητα κρατικά δεδομένα, τους φέρνει σε μία ιδιωτική εταιρία καταστροφής εγγράφων δίνοντας ψευδές όνομα και τους καταστρέφει. Μόνο που κάνει ένα λάθος: ξεχνάει να πληρώσει τον λογαριασμό, η εταιρία τον αναζητεί και τελικά εντοπίζει τα ίχνη του”.
Γιάννης Παπαδημητρίου
dw