Οι σατανιστές έγιναν αποδεκτοί ως θρησκευτική κοινότητα στη Σουηδία – Απίστευτο; Κι όμως αληθινό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία ανέκαθεν θεωρούσε τον Σατανά ως την πηγή του κακού και κύριο εχθρό του ανθρώπου, η σουηδική σατανιστική κοινότητα (Satanistiska samfundet) έγινε αποδεκτή ως θρησκευτική αίρεση από τον Οργανισμό Νομικών, Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της χώρας, ανέφερε η εφημερίδα Dagen.

Για να δημιουργηθεί μια εγγεγραμμένη θρησκευτική κοινότητα στη Σουηδία, πρέπει να εκπληρώνει αρκετές απαιτήσεις, όπως το να διοργανώνει θρησκευτικές τελετές, όπως προσευχές ή διαλογισμό και να έχει ένα όνομα που «δεν έρχεται σε αντίθεση με τα καλά έθιμα ή τη γενική τάξη». Σύμφωνα με τις αρχές, οι σατανιστές πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις.
Η ομάδα καθοδηγείται από ένα παντρεμένο ζευγάρι, τον Erik και την Jenny Hedin από τη Στοκχόλμη. Και οι δύο είναι σπουδαστές της ιστορίας των ιδεών και της γλωσσολογίας και δεν έχουν βεβαίως κανένα υπόβαθρο σε άλλα θρησκευτικά κινήματα. Σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, έχουν περίπου 100 οπαδούς.
Το κίνημα εμπνεύστηκε από τον Ναό του Σατανά, μια ομάδα ακτιβιστών από τη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α., οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχουν ασκήσει πίεση για την εγκατάλειψη των σχολικών προσευχών, όχι διαφορετικά με την Ανθρωπιστική Κοινωνία της Σουηδίας.
Παρά το γεγονός ότι έχει ένα όνομα που υποδηλώνει λατρεία του διαβόλου και σε πολλά αυτιά ηχούν νυκτερινές τελετουργίες και θυσίες ζώων, η σατανιστική κοινότητα εξυμνεί στην πραγματικότητα μια επιστημονική προσέγγιση, ένα κοσμικό κράτος και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ακόμα και μια σύντομη ματιά στη σελίδα Facebook της κοινότητας αποκαλύπτει πολλά σημεία συνομιλίας που γενικά σχετίζονται με αριστερούς ή φιλελεύθερους συζητητές, όπως θέματα LGBT, προστασία του περιβάλλοντος και κριτική από μαίες που αρνούνται να εκτελούν αμβλώσεις.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπερηφάνειας της Στοκχόλμης, η ομάδα διοργάνωσε σεμινάριο σχετικά με την ανάγκη για σατανιστικό φεμινισμό.
Όσο για τον ίδιο τον Σατανά, θεωρείται μόνο ως «λογοτεχνική φιγούρα», σύμφωνα με την ομάδα. Ενώ ο Σατανάς χαιρετίζεται ως μοντέλο και «αιώνιος επαναστάτης» που κερδίζει αιώνια τις αρχές, η ομάδα εκτελεί τελετουργικά όπως «επίκληση στο Lucifer και τη Lilith». Το επίκεντρο είναι να βάλουμε τον εαυτό μας στο επίκεντρο των πάντων.
«Ο άνθρωπος είναι τέλειος όπως είναι, δεν χρειάζεται να ακούμε τους άλλους, αλλά να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Πρόκειται επίσης για την αμφισβήτηση αυθαίρετων κανόνων και αρχών», εξήγησε η Jenny Hedin στην εφημερίδα Dagen.
Μέχρι στιγμής, η επίσημη αναγνώριση είναι το μόνο που έχει δοθεί και οι Σατανιστές δεν απολαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις ή δικαιώματα για τη διεξαγωγή τελετών γάμου. Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα ήταν αδιανόητο πριν από μερικές δεκαετίες.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Εκκλησία της Σουηδίας διαχωρίστηκε από το κράτος το 2000, ξεκίνησε μια ώθηση για μια πιο ίση μεταχείριση άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων. Τα τελευταία χρόνια, μια πληθώρα θρησκευτικών κοινωνιών έχει καταγραφεί στη Σουηδία, από την ισλαμική υπηρεσία fatwa μέχρι τους Σαηεντολόγους.
Πηγή: dagen.se
Επιμέλεια-Μετάφραση: olympia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ