Η Ιρλανδία απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Mercosur λόγω Μπολσονάρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ιρλανδία απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών Mercosur της Νότιας Αμερικής, εάν η Βραζιλία δεν λάβει μέτρα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου το οποίο φλέγεται εδώ και αρκετές ημέρες.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει η Ιρλανδία τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της”, ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Λέο Βαρανκάρ.
Η Mercosur είναι το εμπορικό μπλοκ τεσσάρων λατινοαμερικανικών οικονομιών – Αργεντινή, Παραγουάη, Βραζιλία και Ουρουγουάη – που συγκεντρώνει 250 εκατομμύρια ανθρώπους και αντιπροσωπεύει πάνω από το 75% του σωρευτικού ΑΕΠ στη Νότια Αμερική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Mercosur, διατύπωσε μια εμπορική συμφωνία με το μπλοκ στις 28 Ιουνίου μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων.
Η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας ανέφερε αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη δορυφορικά δεδομένα, ότι στον Αμαζόνιο έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 73.000 πυρκαγιές, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή το 2013. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει 84% αύξηση από την ίδια περίοδο το 2018.
Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Bolsonaro, ο οποίος απέλυσε τον επικεφαλής του οργανισμού τον περασμένο μήνα εν μέσω διαφορών σχετικά με τα δεδομένα αποψίλωσης, κατηγόρησε για τις πυρκαγιές περιβαλλοντικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να ντροπιάσουν την κυβέρνησή του.
Ο Leo Varadkar χαρακτήρισε αυτές τις κατηγορίες “οργουελικές”, λέγοντας ότι “ανησυχεί πολύ που φέτος υπάρχει ρεκόρ καταστροφής των δασών του Αμαζονίου από πυρκαγιά”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ