Άθικτο ρωμαϊκό ψηφιδωτό μωσαϊκό- Ένα μοναδικό εύρημα

Μοναδικής ομορφιάς, σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό μωσαϊκό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε ανασκαφή σε χωριό του Μπέρκσαϊρ, μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις της Βρετανίας, όπως αναφέρει το BBC.

Πρόκειται για ένα από τα μόλις τρία γνωστά μωσαϊκά του είδους του παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Anthony Beeson -ειδικό σε θέματα ρωμαϊκής και ελληνικής αρχιτεκτονικής και τέχνης.
Ο αρχαιολόγος Matt Nichol περιέγραψε το εύρημα ως «μοναδικό» σε επίπεδο αναπαράστασης και εικονογραφίας.
britain mosaiko evrima1
Το μωσαϊκό, που αναπαριστά μια μυθική αρματοδρομία με έπαθλο το χέρι μιας πριγκίπισσας, ήταν ανοιχτό για το κοινό το Σάββατο αλλά στη συνέχεια καλύφθηκε ξανά με προσοχή λόγω της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται σε ιδιόκτητο χωράφι. «Ήταν πολύ συναρπαστικό. Έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, που δεν έχω ξαναδεί σε άλλο πρότζεκτ, στο οποίο έχω εργαστεί», σχολίασε ο Matt Nichol.
Στο μωσαϊκό απεικονίζεται ο Βελλερεφών και ο Πήγασος, αλλά η βασική δράση επικεντρώνεται στην ιστορία του Πέλοπα και τον αγώνα του να κερδίσει το χέρι της πριγκίπισσας Ιπποδάμειας. Ο βασιλιάς Οινόμαος, έχοντας μάθει πως ο μελλοντικός γαμπρός του θα επέφερε τον θάνατό του, ανάγκασε όλους τους υποψηφίους να τον συναγωνιστούν σε μια ιπποδρομία, δίνοντας τελικά στον νικητή το χέρι της κόρης του. Ωστόσο, στον αγώνα τούς καθυστερούσε, αφού μαζί τους στο άρμα έβαζε την Ιπποδάμεια. Οι ηττημένοι αποκεφαλίζονταν.
britain mosaiko evrima2
Ο Πέλοπας έπεισε τον Μύρτιλλο, υπεύθυνο για το άρμα του Οινόμαου, να αντικαταστήσει τα ορειχάλκινα καρφιά στους τροχούς του άρματος του βασιλιά με κέρινα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Οινόμαος. Ο Πέλοπας νίκησε αλλά σκότωσε τον Μύρτιλλο, που καταράστηκε τον ίδιο και τους απογόνους του. Από τα νεκρικά παιχνίδια του βασιλιά λέγεται πως κατάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ