Η νέα ιταλική κυβέρνηση ορκίστηκε στο προεδρικό μέγαρο και είναι έτοιμη να αναλάβει δράση. Σχολιαστές εκτιμούν ωστόσο ότι οι κινήσεις της θα πρέπει να είναι προσεκτικές γιατί οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες.
Η τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης Κόντε ολοκληρώθηκε στο προεδρικό μέγαρο Κυρηναλιο κι έτσι αυτό το νέο πολιτικό πείραμα ξεκινά. Είκοσι ένας υπουργοί, εκ των οποίων επτά είναι γυναίκες. Μόνον τέσσερις είχαν προηγούμενη υπουργική θητεία.
Προκλήσεις, αισιοδοξία και δυσκολίες για μια κυβερνητική συμμαχία με ουσιαστικά ισοδύναμη παρουσία των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Παράλληλα ένας υπουργός είναι τεχνοκράτης και ένας ακόμη ανήκει στην Ιταλική Αριστερά.
Ο αρχηγός των πεντάστερων Λουίτζι Ντι Μάιο τοποθετήθηκε τελικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχουν στο σχήμα αυτό αντιπρόεδροι της κυβέρνησης για να αποφευχθούν τριβές και αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων.
Το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει η Κεντροαριστερά με τον ευρωβουλευτή της Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα για το μεταναστευτικό, η πρώην νομάρχης του Μιλάνου Λουτσιάνα Λαμορτζέζε. Για να γίνει σαφής και η αλλαγή από την άκρως «πολιτική διαχείριση» του προκατόχου της, Ματέο Σαλβίνι.
Προσφυγικό και οικονομία οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Οι πολιτικοί σχολιαστές συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι η κυβερνητική αυτή συμμαχία θα πρέπει να κινηθεί με μεγάλη προσοχή διότι βάσει των τελευταίων σφυγμομετρήσεων τα Πέντε Αστέρια και οι Δημοκρατικοί στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνούν συνολικά το 40%. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις ζητούσαν με επιμονή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Είναι σαφές ότι ο Ματέο Σαλβίνι από την Λέγκα θα κάνει ότι μπορεί για να βάλει σε δύσκολη θέση την νέα κυβέρνηση Κόντε. «Στο κοινοβούλιο και ενδεχομένως στις πλατείες», όπως έχει ήδη δηλώσει.
Οι δυο μεγάλες προκλήσεις είναι σίγουρα το προσφυγικό και η οικονομική πολιτική. Σε ό,τι αφορά το πρώτο αναμένεται να αλλάξουν οι σκληροί νόμοι Σαλβίνι που ψηφίστηκαν με επιμονή αλλά χωρίς να δοθεί η εντύπωση ότι δεν υπερισχύει πλέον η αρχή της νομιμότητας.
Όσο για την οικονομία ζητούμενο είναι να μπορέσει να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ελαστικότητα από τις Βρυξέλλες χάρη σε έναν συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο. Μένει να διαπιστωθεί αν στην Ιταλία δημιουργείται και πάλι ένα διπολικό σύστημα μεταξύ Λέγκας και προοδευτικής παράταξης, στην οποία θα ανήκουν ενδεχομένως τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και τα Πέντε Αστέρια.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
dw