23/09/2021

Η δολοφονία του “αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ” από έναν Έλληνα

Ο Χέντρικ Φέρβερντ (Hendrik Frensch Verwoerd, 8 Σεπτεμβρίου 1901 – 6 Σεπτεμβρίου 1966) ήταν Νοτιοαφρικανός καθηγητής ψυχολογίας και κοινωνιολογίας, αρχισυντάκτης εφημερίδας και πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής.

Καθηγητής εφηρμοσμένης ψυχολογίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στέλενμπος, ο Χέντρικ Φέρβερντ εισήλθε στα πολιτικά πράγματα το 1937 ως διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας Die Transvaler.

Αργότερα, ως πολιτικός, έγινε γνωστός ως “ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ”. O στόχος του απαρτχάιντ ήταν να διασφαλιστεί επίσημα και θεσμικά η διακριτή ανάπτυξη των φυλετικών κοινοτήτων, χωρίς η μία να εκμεταλλεύεται την άλλη.

Το 1954, σε μια προσπάθεια επίθεσής του στην αφρικανική εκπαίδευση, υποστήριξε τα εξής: “Ο ιθαγενής της Νοτίου Αφρικής κάνει λάθος εάν νομίζει πως στην ενήλικη ζωή του θα ζήσει σε ένα καθεστώς ίσων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει θέση για αυτόν μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα και για τον λόγο αυτό δεν θα τον ωφελούσε μια εκπαίδευση που θα αποσκοπούσε στην αφομοίωσή του μέσα σε αυτήν”.

Ο Χέντρικ Φέρβερντ έπεσε νεκρός στις 6 Σεπτεμβρίου του 1966 από τις μαχαιριές ενός Έλληνα, του 48χρονου Δημήτρη Τσαφέντα, στο κτίριο του νοτιοαφρικανικού κοινοβουλίου στο Κέιπ Τάουν. Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν όμως πολύ αργά. Απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Τσαφέντας είχε κάνει αίτηση να αποχαρακτηριστεί από «μιγάς» για να παντρευτεί μία μαύρη, καθώς οι γάμοι μεταξύ διαφορετικών φυλών απαγορεύονταν από το καθεστώς του απαρτχάιντ, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε. Τότε προσελήφθη ως κλητήρας στη Βουλή και οργάνωσε το σχέδιο του.

Το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου, ο 65χρονος Χέντρικ Φέρβερντ εισήλθε στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και κατευθύνθηκε προς το πρωθυπουργικό έδρανο. Ο δολοφόνος χαρακτηρίστηκε ψυχοπαθής και γλύτωσε τη θανατική ποινή.

wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ