ΣΥΡΙΖΑ: Στις κινηματογραφικές αίθουσες η «αποτυχία της Αριστεράς».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί μια εικόνα να νικήσει εκατοντάδες ωρών απευθείας δηλώσεων, ανοιχτών ομιλιών, συνεντεύξεων και χιλιάδες σελίδες γραπτού πολιτικού λόγου;

Γράφει η Γεωργία Σαδανά
[email protected]

Μπορεί ένα κινηματογραφικό σενάριο να απομυθοποιήσει πλήρως τον πλέον λαοφιλή Ελληνα πολιτικό της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα; Η απάντηση και μαζί της η διαρκής επιστημονική έρευνα απέναντι στη μάχη επικυριαρχίας των «σημείων επικοινωνίας» απασχολούν κατεξοχήν την επιστήμη της Σημειωτικής.

Εσχάτως, ωστόσο, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διακατέχονται από μια σιωπηρή αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με την εκλογική τους βάση μόλις η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στο δωμάτιο», βασισμένη στο μπεστ σέλερ «Ανίκητοι ηττημένοι» του Γιάνη Βαρουφάκη, γραμματέα του ΜέΡΑ25, φτάσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

«Εμπιστευτήκαμε άνδρες που απέτυχαν»

Τόσο η διεθνής ακτινοβολία που συγκέντρωσε (εκ νέου) ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης -μαγνητίζοντας τα φλας των φωτογράφων σε ενσταντανέ μαζί με τη χωρία των παγκόσμιων σταρ της έβδομης τέχνης-, στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας όσο και η βαριά υπογραφή του Κώστα Γαβρά στη μεταφορά του βιβλίου του κ. Βαρουφάκη στο κινηματογραφικό πανί δημιουργούν έναν ακόμα -και προσεχώς σοβαρό- πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου, σε μια περίοδο που οι πολιτικές αρρυθμίες του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της μετάβασής του στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κάτι περισσότερο από ορατές.

Το άγχος που διακατέχει τις τελευταίες ημέρες στελέχη και βουλευτές του κόμματος τείνει να εξελιχθεί σε υπαρξιακό και δεν απέχει από τη δημόσια -και οδυνηρή- διαπίστωση του εμβληματικού Ελληνα κινηματογραφιστή Κώστα Γαβρά. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας με αφορμή τη νέα του ταινία, ο κ. Γαβράς εξήγησε ότι «η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε παντού» και πως «η Ευρώπη μετατρέπεται σε νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να σκεφτούμε τι είναι η Αριστερά.

Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Και αυτή τη φιλοσοφία την εμπιστευτήκαμε σε άνδρες που απέτυχαν», τόνισε, αναφερόμενος εμφανώς στο πολιτικό σκηνικό της σημερινής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, με έντονο ενδιαφέρον -απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους- αναμένεται η πρώτη προβολή της ταινίας στις 28 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (κι ενώ θα εξελίσσεται το Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ), στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» παρουσία και του Κώστα Γαβρά.

Μολονότι ο τελευταίος δεν κλίνει την πλάστιγγα προς κάποια πλευρά, η κινηματογραφική αφήγηση ad hoc του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα και οι ιστορικές στιγμές μιας διαπραγμάτευσης με τους ξένους εταίρους και δανειστές που αποτιμήθηκε ως «υπερήφανη» ιντριγκάρουν ήδη την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη -σε εύλογη πλέον απόσταση χρόνου- με τη συνειδητοποίηση μιας ιστορικής στιγμής, μεστής σε αποφάσεις και χειρισμούς που εξελίχθηκαν σε κλειστές αίθουσες και μεταξύ ελάχιστων ανθρώπων, αποτιμώντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Απουσίες με νόημα

Η «γυμνή» κινηματογραφική αλήθεια -ιδωμένη, ωστόσο, από τον φακό της μυθοπλασίας- δεν παύει να ταράζει (παρά την έλλειψη προσώρας σχολιασμού) την επιφανειακή γαλήνη της Κουμουνδούρου, όταν, μάλιστα, ένα από τα πιο δημοφιλή παράπονα στους κόλπους της τρέχουσας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στη διαπίστωση ότι οι κρίσιμες για τη χώρα και το κόμμα αποφάσεις εξακολουθούν να λαμβάνονται από μια «πολύ κλειστή ομάδα» στελεχών και, πάντως, με την ίδια διαχρονικά σύνθεση τόσο πριν όσο και μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου.

Για τον λόγο αυτό -πέραν του στενού πυρήνα βουλευτών που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα- οι αρρυθμίες είναι παρούσες και με τη νέα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ καθίστανται σταδιακά ορατές, όπως συνέβη τελευταία με αφορμή την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για τον επικεφαλής της ΕΥΠ από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα το οποίο είχε αναδείξει σε «σημαία» αντιπολιτευτικού λόγου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Βουλευτές μόνοι ψάχνουν…

Μολονότι πηγές της Κουμουνδούρου διέψευδαν κάθε υπόνοια για «λευκή απεργία» μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως μήνυμα δυσφορίας προς την ηγεσία, η ηχηρή απουσία του 1/3 της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτύπωνε μόνο την προσωπική ανάγκη «συντονισμού» βουλευτών του κόμματος με τα «μπάνια του λαού». Πολύ περισσότερο όταν πληροφορίες θέλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν αναπτύξει μεμονωμένα διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του ΜέΡΑ25 μετά την είσοδό του στη Βουλή, ανταλλάσσοντας προς το παρόν απόψεις για το μέλλον της Αριστεράς, των ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων και της Ευρώπης στο περιθώριο του κοινοβουλευτικού τους έργου – και όχι μόνο.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 118 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ