Στην Αθήνα την Τρίτη ο Νίκος Αναστασιάδης -Ο κακός χαμός με Τσαβούσογλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τρίτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνονται μετά από τις συναντήσεις με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η περασμένη εβδομάδα, εβδομάδα συναντήσεων με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για την κ. Λουτ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία για τους όρους αναφοράς, με την άτυπη, κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησή της κ. Λουτ με τους δύο ηγέτες.

«Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει», ήταν η δήλωση του προέδρου μετά το πέρας της συνάντησης αυτής, ενώ διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστεί η διαδικασία για το Κυπριακό, επαφίεται στην κ. Λουτ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Κύπρου, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Τσαβούσογλου: Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από το Κραν Μοντάνα

Τους δικούς της όρους θέτει η Άγκυρα για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις άκαρπες συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με τους όρους αναφοράς δηλαδή του πλαισίου των διαπραγματεύσεων αν αυτές ξεκινήσουν πάλι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα δήλωσε ότι για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα», και συνέχισε λέγοντας: «Γιατί με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πηγαίνοντας σε εκείνη την διάσκεψη, ήταν η τελευταία διαπραγμάτευση που κάναμε με αυτόν τον τρόπο. Είχα πει ότι εάν εδώ (στο Κραν Μοντάνα) υπάρξει αποτυχία, δεν θα κάνουμε ξανά τέτοιες διαπραγματεύσεις», ανέφερε από τα κατεχόμενα όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε συγκέντρωση εποίκων από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, ο Τσαβούσογλου ζήτησε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να γίνει γνωστό εκ των προτέρων εάν «η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, καταλόγισε την ευθύνη για την μη λύση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας πως δεν θέλει τον διαμοιρασμό και πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στον ίδιο στο Κραν Μοντανά ότι «ο ελληνοκυπριακός λαός δεν θέλει να διαμοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ. Έδωσε μάλιστα το εξής παράδειγμα: δεν θέλουν (οι Ε/κ) να διαμοιραστούν ούτε το νοσοκομείο (με τους Τ/κ), γι’ αυτό δεν μπορώ να πάω σε λύση, είπε (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης). Που το είπε αυτό; Στο Κραν Μοντάνα. Άντε έλα να πάμε σε λύση δύο κρατών, αλλά να μην το ανακοινώσουμε αυτό μέχρι τις εκλογές ανέφερε».

Ο κ. Τσαβούσογλου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι ειλικρινής και να πει ξεκάθαρα τί θέλει και τί όχι, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά «μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία».

Υποστήριξε δε ότι υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, «να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rRMEVNxDgEU&w=711&h=400]

.

Προξενείο στην Αμμόχωστο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε και το άνοιγμα τουρκικού «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας ότι αυτό γίνεται με εντολή Ερντογάν, προκειμένου οι Τούρκοι πολίτες της Καρπασίας να μην χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Λευκωσία για τις σχετικές υποθέσεις.

Η ανακοίνωση αυτή του Τσαβούσογλου δεν έμεινε ασχολίαστη από την Κυπριακή κυβέρνηση, με τον Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου μέσω Twitter να αναφέρει πως τα προξενεία εγκαθιδρύονται στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ