Αποκάλυψη #FootballLeaks: Επί 15 χρόνια πάνω από 338€ εκατ της #UEFA κατέληγαν σε offshore Ουκρανού ολιγάρχη ιδιοκτήτη της Ντιναμό Κιέβου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σκάνδαλα στο χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο δεν έχουν τελειωμό. Σύμφωνα με τελευταία αποκάλυψη των #FootballLeaks, πάνω από 338€ εκατομμύρια που προοριζόταν για την ουκρανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου κατέληγαν σε υπεράκτιο λογαριασμό στις Παρθένες Νήσους που ανήκε στον Ιγκόρ Σουρκίς, Ουκρανό ολιγάρχη, πρόεδρο της Ντίναμο Κιέβου και αδελφό του προέδρου της ουκρανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UAF-Ukrainian Association of Football), Γκριγκόρι.

Η αποκάλυψη για τα αδέλφια Σουρκίς (υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί) και τα χρήματα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου που κατέληγαν στην εταιρία Newport Management Limited δημοσιεύτηκαν από το Spiegel, που έχει στα χέρια του έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν πως η Newport Management, συνδέεται με την Ντίναμο.

leaks

Τα στοιχεία των Football Leaks δείχνουν πως ουδείς στην UEFA γνώριζε πού ανήκει η Newport, στην οποία κατέθεσε το ποσό των 338.600.000 ευρώ (σε 400 διαφορετικές πληρωμές), από τo Σεπτέμβρη του 2002 έως τις 2/12 του 2016. Η διαδρομή των χρημάτων είχε ως εξής: από την UEFA στη NewPort (αρχικά είχε ως δηλωμένη έδρα την Κύπρο) και από εκεί στην ομοσπονδία της Ουκρανίας, που είχε ζητήσει αυτόν τον τρόπο για να γλιτώσει κρατήσεις.

Σε ένα από τα ντοκουμέντα που δημοσίευσε η Spiegel ήταν και ένα εμπιστευτικό υπηρεσιακό σημείωμα (με ημερομηνία 15/12/2016) που έφερε την υπογραφή υψηλά ιστάμενου στην UEFA και παραλήπτες κορυφαία στελέχη της Ένωσης, με το ‘εσωτερικό σημείωμα’ ως τίτλο. Είχε επτά σημεία που έπρεπε να μείνουν μεταξύ αυτών που αφορούσαν, καθώς το περιεχόμενο κρίθηκε ως ‘ευαίσθητο’.

Στην αρχική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Newport και της ουκρανικής ομοσπονδίας αναφέρεται πως “η Newport ανήκει σε έναν από τους ιδρυτές και ενεργούς συνεργάτες της Ντίναμο Κιέβου”, μαζί και ότι διαχειριζόταν τα εμπορικά δικαιώματα του συλλόγου. Μόνο που τα Football Leaks δείχνουν πως υπήρχε πιο βαθιά σχέση, που αφορούσε μεταγραφές παικτών και πληρωμές, κάτω από το τραπέζι. Όλα αυτά δεν μπήκε στον κόπο να τα ερευνήσει η UEFA, πριν το 2016. Δεν ασχολήθηκε καν, να βρει πού ανήκει η Newport, η οποία σύμφωνα με το υπηρεσιακό σημείωμα που διάβασες παραπάνω, ήταν του Ιγκόρ Σουρκίς -αναφερόταν ξεκάθαρα το όνομα του.

Σε άλλη παράγραφο υπήρχε ενημέρωση για αποστολή αντιπροσώπων της UEFA στην Ουκρανία, προκειμένου να ελέγξει την Ντίναμο για παραβάσεις του Fair Play. Όταν οι ειδικοί ζήτησαν να δουν τα βιβλία της ομάδας, ενημερώθηκαν πως “ένα τρίτο που εδρεύει στις Παρθένες Νήσους παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη”.

Στη Newport κατατέθηκαν τα λεφτά από την πώληση του Σενεγαλέζου Πάπε Ντιακατέ, στη Γρανάδα (4.500.000 ευρώ) και του Ρομάν Ερεμένκο στη Ρούμπιν Καζάν (9.000.000 ευρώ). Η Newport εν τω μεταξύ, πλήρωνε τους μισθούς πολλών παικτών. Ένας ήταν ο διεθνής Αυστριακός Αλεξάντερ Ντράγκοβιτς, ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και πλήρωσεως πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από Spiegel, contra.gr

infiltr8tor

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ