Η «Μικρή Ημέρα της Κρίσεως» στη Κωνσταντινούπολη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυρός σεισμός, γνωστός ως «Μικρή Ημέρα της Κρίσεως», χτυπά την Κωνσταντινούπολη στις 10 Σεπτεμβρίου 1509.

«Ο σεισμός της 10ης Σεπτεμβρίου, 1509 στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε σε πληθυσμό 160.000,τον θάνατο 4-5 χιλιάδων ανθρώπων. Κάτι παρόμοιο αναμένεται στην περίπτωση ενός μελλοντικού σεισμού από τον Ανατολικό Μαρμαρά. Βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με το σεισμό του 1509 ωστόσο το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά βαρύ».
Καθηγητής σεισμολογίας ,Dr. Ramazan Demirtaş.

Ο σεισμός συνέβη περίπου στις 10μμ, είχε εκτιμώμενο μέγεθος 7,2 ± 0,3 βαθμούς. Συνοδεύτηκε από τσουνάμι με ύψος τουλάχιστον 6μ. και 45 ημέρες έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας. Τα θύματα αυτού του σεισμού είναι ελάχιστα γνωστά, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 4.000 έως 13.000.

Ο σεισμός φέρεται να προβλεύθηκε από έναν ανώνυμο Έλληνα μοναχό από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο των Σουλτάνων. Οι ευρωπαϊκές πηγές την εποχή εκείνη θεωρούσαν το σεισμό ως είδος τιμωρίας, μια τιμωρία από τον Θεό εξαιτίας των συγκρούσεων των Τούρκων εναντίον Ευρωπαίων Χριστιανών.

Ομοίως, ο Μπάγιαζιντ Β ‘το θεώρησε ως τιμωρία από τον Θεό, ωστόσο απέδωσε την τιμωρία σε λάθος πράξεις των υπουργών του. Δεν ξέρω αν τα πράγματα έγιναν έτσι, όμως μελέτες στην περιοχή έδειξαν ως κύριο υπεύθυνο μια ρήξη ρήγματος περίπου 70km. Το ίδιο ρήγμα συσσωρεύει ενέργεια που στο απώτερο μέλλον θα εκτονώσει ξανά με άκομψο τρόπο.

Γεωδίφης [geogeodifhs.blogspot]
Πηγή-Βικιπαίδεια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ