ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ και ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, Ως προς την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ και ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 

Ως προς την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ)

 

Ιωάννης Κόντος, ομότιμος καθηγητής ΤΝ του ΕΚΠΑ

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Στο άρθρο αυτό αναφέρονται μερικά στοιχεία σχετικά με την 48-σέλιδη Αναφορά του Γραφείου του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ για την Επιστήμη και την Τεχνολογία για την ΤΝ του Οκτωβρίου 2016 με τίτλο:

THE NATIONAL ARTIFICIAL INTELLIGENCE RESEARCH AND DEVELOPMENT

STRATEGIC PLAN

και αντίστοιχες σκέψεις και προτάσεις για την Ελλάδα.

Η Αναφορά αυτή των ΗΠΑ προέκυψε ως αποτέλεσμα των εργασιών κρατικής ομάδας εργασίας που συνέστησε ο τ. Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμαμε στόχο την διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής των ΗΠΑ για την ΤΝ.

 

Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που χάραξε Εθνική Στρατηγική για την ΤΝ. 

Ακολούθησαν η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τέλος η Ρωσία.

Για την Ελλάδα έχω κάνει από ετών σχετικές προτάσεις και συγκεκριμένα στο βιβλίο μου του 2017 «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ελληνικές Εφαρμογές».

 

Εφαρμογές της ΤΝ για το δημόσιο όφελοςτων ΗΠΑ

 

Οι επενδύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη για την ΤΝ έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για το κοινό σε πεδία τόσο διαφορετικά όπως, υγεία, μεταφορές,  περιβάλλον, ψυχαγωγία, δικαιοσύνη, και οικονομική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται από το ιατρικό κέντρο των βετεράνων χρησιμοποιούν ΤΝ για την καλύτερη πρόβλεψη ιατρικών προβλημάτων και βελτίωση της θεραπείας σοβαρών πολεμικών τραυμάτων, ταχύτερη επούλωση αυτών, και μείωση δαπανών. Η ίδια αντιμετώπιση έχει επίσης μειώσει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Η προγνωστική ανάλυση δεδομένων υγείας θα παίξει σημαντικό ρόλο σε πολλές περιοχές όπως, ιατρική ακριβείας, και έρευνα για τον καρκίνο.

Στις μεταφορές εφαρμογές βασισμένες στην ΤΝ για ευφυέστερη διοίκηση της κυκλοφορίας μειώνουν τους χρόνους αναμονής, κατανάλωση ενέργειας  και εκπομπών ρύπων μέχρι 25% κατά τόπους. Οι πόλεις έχουν αρχίσει να αξιοποιούν την διάθεση και τη δρομολόγηση βασισμένες στις ανάγκες και συνδέοντας τα με λογισμικό προγραμματισμού και παρακολούθησης. Με τον τρόπο αυτόν η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού είναι συχνά ταχύτερη, φθηνότερη, και πολλές φορές περισσότερο προσιτή.

Η ΤΝ έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων σχετικών με την μετανάστευση της πανίδας. Επίσης η ΤΝ χρησιμοποιείται για τη βελτίωση στρατηγικών παρακολούθησης της λαθροθηρίας ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση της γενετικής βιοποικιλίας απειλουμένων πληθυσμών. Αυτόματα θαλάσσια οχήματα ήδη περιπολούν τους ωκεανούς φέροντας εξελιγμένα όργανα μετρήσεων για τις αλλαγές στους αρκτικούς πάγους και ευαίσθητα θαλάσσια συστήματα σε αποστολές που θα ήταν πολύ δαπανηρές ή και επικίνδυνες για επανδρωμένα συστήματα. 

Αυτόνομα πλοία είναι οικονομικότερα από τα επανδρωμένα και μπορεί κάποτε να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της πρόβλεψης του καιρού της παρακολούθησης του κλίματος και της αστυνόμευσης της παράνομης αλιείας.

Η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη βελτίωση του δικαιακού συστήματος όπως, αναφορά εγκλημάτων αστυνόμευση, καταδίκες και αποφάσεις δικαστικής επιτήρησης και άλλες δικαστικές αποφάσεις.

Διάφοροι ακαδημαϊκοί οργανισμοί των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την χρήση της ΤΝ στην αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, πχ το πανεπιστήμιο του Σικάγο δημιούργησε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ΤΝ για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ανεργία, εγκατάλειψη σχολείου.

Το πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνιας ίδρυσε ένα κέντρο για την ΤΝ στην κοινωνία, ένα ινστιτούτο αφοσιωμένο στο πως τεχνικές της ΤΝ μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων όπως αυτό των αστέγων.  

Επίσης ερευνητές του πανεπιστήμιου του Στάνφορντχρησιμοποιούν μεθόδους μηχανικής μάθησης σε προσπάθεια αντιμετώπισης της πλανητικής φτώχειας. Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την ανάλυση εικόνων δορυφόρων από ζώνες με πιθανότητες φτώχειας ώστε να προσδιοριστεί που περισσότερο χρειάζεται βοήθεια.


Η ΤΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Η κρατική διοίκηση των ΗΠΑ εργάζεται για την ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών που θα μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της ΤΝ και θα προωθήσουν την καινοτομία. Αυτές περιλαμβάνουν:

 

  1. Επένδυση σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη.

  2. Λειτουργώντας ως ο πρώτος πελάτης τεχνολογιών και εφαρμογών της ΤΝ.

  3. Υποστήριξη πιλοτικών έργων και δημιουργία συστημάτων του πραγματικού κόσμου για τον έλεγχο αυτών.

  4. Δημιουργία συνόλων δεδομένων διαθέσιμων στο κοινό.

  5. Υποστήριξη βραβείων.

  6. Προσδιορισμό και εκτέλεση μεγάλων διαγωνισμών για την αθλοθέτηση φιλόδοξων αλλά πραγματοποιήσιμων στόχων της ΤΝ.

  7. Χρηματοδότηση αυστηρών αξιολογήσεων εφαρμογών της ΤΝ για τη μέτρηση των επιπτώσεων  και τη σχέση κόστους οφέλους.

  8. Δημιουργία πολιτικής νομικού και κανονιστικού περιβάλλοντος που να επιτρέπει την καινοτομία να ανθεί αλλά προστατεύοντας και το κοινό από τυχόν βλάβες.


Το πρόγραμμα της DARPA «εκπαιδευτική κυριαρχία» είναι ένα παράδειγμα για τη δυνατότητα της ΤΝ να εκπληρώσει και να επιταχύνει τις προτεραιότητες μιας υπηρεσίας. Η πρόθεση της DARPA να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την εκπαίδευση των νέο-εισαγομένων στο ναυτικό να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός ψηφιακού εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί ΤΝ για την μοντελοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός ειδικού και ενός μαθητευόμενου. 

 

Η αξιολόγηση του ψηφιακού εκπαιδευτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι νέοι που τον χρησιμοποιούν για να γίνουν διαχειριστές συστημάτων πληροφορικής ξεπερνούν ειδικούς του ναυτικού με πείρα 7 έως 10 ετών σε δοκιμασίες γραπτών δοκιμασιών και επίλυσης προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.

 

Με την κατάρτιση και την εφαρμογή της κατάλληλης αναπτυξιακής πολιτικής και στρατηγικής η Ελλάδα αντί για χώρα χαμηλού κόστους εργασίας έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε χώρα υψηλά αμειβομένης εργασίας έντασης γνώσης με σημαντική παραγωγή σύνθετων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας βασισμένων σε νέες τεχνολογίες όπως της ΤΝ.

Για την Ελλάδα έχω προτείνει τους εξής τομείς της ΤΝ που θα μπορούσαν άμεσα να αναπτυχθούν λαμβάνοντας υπόψη την γνώση και εμπειρία που υπάρχει ήδη σε Ελληνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής:

1. Πρωτογενής παραγωγή ακριβείας

2. Ημιαυτόματη ανάπτυξη νέων φαρμάκων

3. Νανορομποτική για την χορήγηση φαρμάκων

4. Βιομηχανική Ρομποτική

5. Υπολογιστική σχεδιαστική και κινηματογραφία

6. Αυτοματισμοί πλοίων

7. Αυτοματισμοί αεροπλάνων

8. Μη-επανδρωμένα οχήματα

9. ΦορητήΤηλεπικοινωνία

10. Δορυφορική Επισκόπηση

11. Ευφυή οπλικά συστήματα

12. Ρομποτική επιτήρηση συνόρων

13. Κυβερνοασφάλεια

14. Συστήματα οικιακής αυτοματοποίησης

15. Συστήματα οικιακής ασφάλειας

16. Ενεργειακή βελτιστοποίηση

17. Εξόρυξη Γνώσεων από κείμενα

18. Απάντηση Ερωτήσεων με συμπερασμό και αιτιολόγηση

Τέλος στην πολιτική διακήρυξη του ΚΙΝΗΣΑ έχουν ενσωματωθεί μερικά από τα ανωτέρω καθώς και τα σχετικά κείμενα που αναφέρονται εδώ.(www.kinisa.gr).Στο Facebook υπάρχει και ιστοσελίδα για το ΚΙΝΗΣΑ την οποία συντονίζω.

ΜΙΚΡΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1) Ι. Κόντος (2018). «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ»  Militaire News-31/05/2018 | 22:16.
2) Ι. Κόντος (2017). «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ελληνικές Εφαρμογές». Νότιος Άνεμος. Αθήνα 2017.
3) J. Kontos and P. Kasda (2015) Artificial Intelligence Professor John Kontos needles Poly Kasda’sConscious Eye. Notios Anemos, Athens 2015
4) N. J. Nilsson (2014). Principles of Artificial Intelligence.
5) A. Feigenbaum (2014) The Handbook of Artificial Intelligence.  2014 
6) S. J. Russell and P. Norvig (2010) Artificial Intelligence: A Modern Approach. (3rd ed.)
7) Ι. Κόντος (1996) Τεχνητή Νοημοσύνη και Λογομηχανική. Εκδόσεις Μπένος 1996.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ