Ξανά στις κάλπες οι Ισπανοί, για τέταρτη φορά σε τέσσερα χρόνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολιτική ηγεσία της Ισπανίας καταφεύγει και πάλι σε εκλογές (10 Νοεμβρίου), τις τέταρτες μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του πρώτου σε έδρες κόμματος, του Σοσιαλιστικού, παραδέχθηκε την αποτυχία:
Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να στηρίξει μία κυβέρνηση. Άρα η χώρα πρέπει να διεξάγει νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου. Εκτός από τη συντηρητική αντιπολίτευση, οι Ποδέμος είναι το κόμμα της αριστεράς που μας μπλόκαρε, για τέταρτη φορά. Απέτρεψε το σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης υπό τους Σοσιαλιστές. Τονίζω ότι αυτό έχει γίνει τέσσερις φορές: δύο το 2016 και δύο το 2019.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7ncxFF3eL_I&w=711&h=400]
.
Το τέλος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων
Μετά την ανατροπή του Μαριάνο Ραχόι και μία σύντομη διακυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, η Ισπανία οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, όπου οι Σοσιαλιστές έχουν τις περισσότερες έδρες (123), αλλά απέχουν πολύ από την αυτοδυναμία.
Η Ισπανία δεν έχει ανεπτυγμένη κουλτούρα κυβερνήσεων συνασπισμού. Το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό κόμμα εναλλάσσονταν στην εξουσία, πριν την οικονομική κρίση.
Τώρα έχουν αναδειχθεί νέες πολιτικές δυνάμεις:
– οι αριστεροί Ποδέμος, που με τις 42 τους έδρες έμοιαζαν ο πιο φυσικός σύμμαχος των Σοσιαλιστών σε μία κυβέρνηση συνασπισμού
– φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος, που έκαναν την έκπληξη και αναδείχθηκαν δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη με 66 έδρες
– αλλά και οι ακροδεξιοί του Βοξ, που «εκτοξεύτηκαν» στο 10,26% στις εκλογές του Απριλίου (από 0,2% το 2016) και κέρδισαν 24 έδρες.
Πριν από δύο μήνες, οι πιθανότητες σχηματισμού μίας κυβέρνησης αριστεράς έμοιαζαν υψηλές. Σοσιαλιστές και Ποδέμος είχαν φτάσει σε καταρχήν συμφωνία.
Ωστόσο, τα «έσπασαν» στο μοίρασμα των υπουργείων με αλληλοκατηγορίες να εκτοξεύονται για υπερφίαλες απαιτήσεις.
Δεν είναι λογικό μόνο τα 7 εκατομμύρια που ψήφισαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα να εκπροσωπούνται σε μία προοδευτική κυβέρνηση. Τα 4 εκατομμύρια που ψήφισαν εμάς θα έπρεπε επίσης να εκπροσωπηθούν. Αυτή είναι η θέση μας. Είναι παράλογο να θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός χωρίς παραχωρήσεις.
Πάμπλο Ιγκλέσιας
ηγέτης Ποδέμος
Μετά τους Ποδέμος, ο Σάντσεθ προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τους Θιουδαδάνος.
Αυτές οι συζητήσεις δεν πήγαν μακριά, καθώς οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος ζήτησαν εγγυήσεις ότι δε θα υπάρξει αύξηση φόρων και ότι θα γίνει πιο σκληρή η στάση της κυβέρνησης α πέναντι στους αυτονομιστές.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε, δεν μπήκε, καν, στον κόπο να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Θιουδαδάνος. Άλλωστε, ο χρόνος πιέζει και η Ισπανία θα χρειαστεί, σύντομα, προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.
Μπορεί η μέχρι τώρα ακυβερνησία να μην της έχει στοιχίσει, όμως το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο επισφαλές και οι αγορές δεν συμπαθούν τις ασταθείς πολιτικά χώρες. Έτσι μετά από μία σύντομη συνάντηση του βασιλιά με τον Πέδρο Σάντσεθ, ανακοινώθηκε η προκήρυξη νέων εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Νοεμβρίου.
Τι θα αλλάξει με τις πρόωρες εκλογές
Όχι πολλά, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δυνάμεις των κομμάτων δε θα διαφοροποιηθούν δραματικά μετά τις νέες εκλογές.
Στο επικρατέστερο σενάριο, οι Σοσιαλιστές θα βγουν ενισχυμένοι από την εκλογική μάχαη και θα χρειάζονται λιγότερες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γεγονός που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις της επόμενης ημέρας.
euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ