Πολιτικοί εκβιασμοί με τον εκλογικό νόμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με δύο απειλές κινείται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να καταργηθεί η απλή αναλογική.
Του Άκη Καλογερά
[email protected]
Η μία απευθύνεται προς το Κίνημα Αλλαγής: «Αν δεν συμφωνήσουμε στον εκλογικό νόμο, τότε μπορεί να πάω σε πρόωρες εκλογές, που θα γίνουν μεν με απλή αναλογική, αλλά δεν θα προκύψει κυβέρνηση. Αρα θα είναι μια διπλή εκλογική αναμέτρηση». Η δεύτερη στρέφεται προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αν δεν ψηφίσουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, τότε θα προταθεί το πλαφόν να ανέβει από το 3% στο 5%, ποσοστό επικίνδυνο για την είσοδο των μικρότερων κομμάτων στη Βουλή.
Ρυθμιστής το ΚΙΝΑΛ
Παρά την τακτική της ΝΔ, το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά. Κι αυτό γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να προωθήσει πλήρως τα σχέδιά της, αν δεν υπάρχουν οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ. Ομως στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν προτίθενται να συναινέσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, εάν η κυβερνητική πρόταση προβλέπει μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργαστεί πρόταση, η οποία δίνει αναλογικό μπόνους και αύξηση αυτού ανάλογα με το ποσοστό που συγκεντρώνει το πολιτικό κόμμα που είναι στην πρώτη θέση. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να δεχτεί ένα μπόνους για το πρώτο κόμμα γύρω στις 20, το πολύ 25 έδρες. Κι αυτό υπό προϋποθέσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της ΔΕΘ: «Θέλω να επαναλάβω ότι δεν είναι ώρα για παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες, διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι».
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει τελικά έναν πλειοψηφικό εκλογικό νόμο, με στόχο τη λεηλασία του ΚΙΝΑΛ και άλλων μικρότερων κομμάτων, μέσω της πόλωσης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εναν τέτοιο εκλογικό νόμο είναι αποφασισμένοι να μην τον ψηφίσουν, καθώς θα βγάζει ουσιαστικά εκτός πολιτικού παιχνιδιού την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που επιδιώκει να έχει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβερνήσεων το επόμενο διάστημα, εφόσον, βεβαίως, ο εκλογικός νόμος δεν θα πριμοδοτεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Ολα δείχνουν ότι ο άμεσος «ενταφιασμός» της απλής αναλογικής (να μην ισχύσει, δηλαδή, στις αμέσως επόμενες εκλογές) δεν θα υλοποιηθεί. Διακόσιοι βουλευτές που χρειάζονται σε αυτή τη Βουλή για να καταργήσουν άμεσα την απλή αναλογική δεν υπάρχουν· δεν υπάρχουν ούτε καν οι 180 (ΝΔ συν ΚΙΝΑΛ), ώστε διά της Συνταγματικής Αναθεώρησης να καταστεί δυνατή η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Είναι σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης δεν θα έδιναν την ψήφο τους. Είναι το ΚΙΝΑΛ που συνολικά δεν πρόκειται να μπει σε ένα τέτοιο παζάρι.
Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε γραμμή. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, στη ΔΕΘ αποσύνδεσε τον εκλογικό νόμο από τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Υπέρ της πρωθυπουργικής «κωλοτούμπα»ς επιχειρηματολόγησε δε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είχε αρθρογραφήσει για την αλλαγή της πλειοψηφίας των 2/3. Τώρα συμφωνεί (!) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξηγώντας ότι «είναι πιο καθαρή, πιο έντιμη η στάση που πρότεινε ο πρωθυπουργός».
Ενδεχομένως στη ΝΔ να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, φαίνεται όμως ότι η γενική κατεύθυνση είναι το μπόνους (20 έδρες) να δίνεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Θα ανεβαίνει κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 1% κατά μία έδρα, με ανώτατο όριο τις 35. Στη «γαλάζια» παράταξη τοποθετούν την αυτοδυναμία κοντά στο 40%, τη στιγμή που στο ΚΙΝΑΛ ανεβάζουν λίγο περισσότερο τον πήχη, στο 42%, αφού θέλουν -και μπορούν- να είναι οι ρυθμιστές της επόμενης μέρας.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Από την ώρα που άνοιξε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, απασχολεί και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως και το σενάριο των διπλών εκλογών. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η ηγεσία της Κουμουνδούρου να αναζητήσει πεδία σύμπλευσης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν η πρόταση που θα καταθέσει η Χαριλάου Τρικούπη ακουμπάει σ’ αυτά που προκρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει με μια πρόταση του ΚΙΝΑΛ για ένα πολύ μικρό μπόνους (π.χ., 20 έδρες) για το πρώτο κόμμα, εγκαταλείποντας την απλή αναλογική. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα είναι κρας τεστ για την κοινοβουλευτική πορεία του ΚΙΝΑΛ και του πώς θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση η στάση που θα επιδείξει στον νέο εκλογικό νόμο με τον οποίο θα καταργείται η απλή αναλογική.
Αλλά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για να υπάρξει μια κάποια σύμπλευση επί συγκεκριμένων ζητημάτων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό και είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι η στάση που θα ακολουθήσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο θέμα του εκλογικού νόμου αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του κόμματος το επόμενο διάστημα.
Η συνολική όμως παρουσία του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά δείχνει ότι πλέον είμαστε σε μια άλλη μέρα. Η στάση του ΚΙΝΑΛ δεν καθορίζεται μόνο από την τοποθέτησή του επί του εκλογικού νόμου, καθώς ήδη έχει δείξει τις διαθέσεις του με αφορμή το πανεπιστημιακό άσυλο, τα εργασιακά αλλά και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Και θα φανεί ακόμα πιο καθαρά το επόμενο διάστημα, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ακόμα στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 119 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ