16/09/2021

Αφορολόγητο: Θέλει μεγάλη προσοχή. Πώς θα χτίζεται πλέον. Τι αλλάζει στις αποδείξεις.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξετάζει νέους τρόπους, για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.
Οι αποδείξεις
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως από το 2020 για να «χτιστεί» το αφορολόγητο θα απαιτούνται περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις μέσω συναλλαγών με κάρτες ή μέσω e-banking.
Το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ εξετάζοντας τις φορολογικές δηλώσεις διαπίστωσαν πως περισσότεροι από το 80% των φορολογουμένων, είχαν δηλώσει παραπάνω αποδείξεις από όσες είχαν υποχρέωση.
Έτσι, «βγήκε» το συμπέρασμα ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για να καλυφθεί το αφορολόγητο είναι χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ετησίως.
Πάντως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη καθώς η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα του αφορολόγητου και με την τρόικα.
Το σενάριο
Το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι, θα προκύψει από το ύψος του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με τη νέα κλίμακα.
– 15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, από 10% σήμερα
– 25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, από 15% σήμερα
– 30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, από 20% σήμερα.
Σημειώνεται πως με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, οι φορολογούμενοι που δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσό μέσω των αποδείξεων, φορολογούνται με 22%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ