Balkan Stream: Big business για τη Βουλγαρία με Σαουδική Αραβία, Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας υπέγραψε σύμβαση ύψους 1,1 δις ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ) την Τετάρτη με τον σαουδαραβικό όμιλο Arkad για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς κυρίως ρωσικού φυσικού αερίου.

Η βαλκανική χώρα σπεύδει να κατασκευάσει τον αγωγό 474 χιλιομέτρων που συνδέει τα νότια σύνορά της με την Τουρκία στα δυτικά σύνορά της με τη Σερβία, για να εξασφαλίσει μια σύνδεση με τον αγωγό TurkStream στη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.
Η Ρωσία, η οποία κατασκευάζει τον TurkStream για να παρακάμψει την Ουκρανία προς τα νότια, δήλωσε τον Ιούλιο ότι το δεύτερο σκέλος του, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων, θα περάσει από τη Βουλγαρία στην κεντρική Ευρώπη.
“Αυτό είναι το λεγόμενο Balkan Stream”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κατά την υπογραφή της σύμβασης από τον κρατικό όμιλο Bulgartransgaz.
“Θα κερδίσουμε από τα τέλη διέλευσης, αυτός ο αγωγός θα παραμείνει βουλγαρικός μόλις αποπληρωθεί και κυρίως οι γείτονές μας από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Ουγγαρία θα έχουν εναλλακτικό αέριο”.
Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι το 90% των σωλήνων για το έργο είχε ήδη παραδοθεί στα βουλγαρικά λιμάνια και η Σόφια θέλει να έχει έτοιμα τα πρώτα 308 χιλιόμετρα του αγωγού μέχρι τον Ιανουάριο, ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο πολλοί παρατηρητές του κλάδου λένε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι ο αγωγός μαζί με τη γραμμή διασύνδεσης με την Ελλάδα θα κρατήσουν τη Βουλγαρία στο χάρτη φυσικού αερίου και δεν θα παρακαμφθεί από όλες τις μεγάλες διαδρομές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Βουλγαρία σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές του 2020 την κατασκευή του Balkan Stream, δήλωσε ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Ρωσίας Denis Manturov.
“Η [Βουλγαρία] έχει ως καθήκον να εξασφαλίσει την κατασκευή τμήματος από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα στα σύνορα Βουλγαρίας-Σερβίας μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020”, δήλωσε.
“Βασίζουμε στις προθεσμίες που ορίστηκαν από τη βουλγαρική πλευρά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του αγωγού αερίου από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του TurkStream”, κατέληξε ο Ρώσος υπουργός.
Reuters, TASS, Balkaneu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ