Ο απόστρατος στρατηγός που νίκησε τον Νετανιάχου –Ποιος είναι ο Μπένι Γκαντς;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Benny Gantz, πρώην διοικητής του IDF, ο οποίος πρόκειται να τερματίσει τη 13χρονη πρωθυπουργική θητεία του Benjamin Netanyahu στο Ισραήλ, είναι ως επί το πλείστον, μια άγνωστη οντότητα έξω από το Ισραήλ.

Ποιος είναι και τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση Gantz;
– Ένας στρατιωτικός καριέρας εισέρχεται στην πολιτική
Ο Gantz, 60 ετών, πέρασε 38 χρόνια στις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ, υπηρετώντας ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του IDF από το 2011 έως το 2015. Αποσύρθηκε από το στρατό το 2015. Είναι γνωστός για τον ηγετικό του ρόλο στις ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα το 2012 και το 2014.
Το 2018, σχημάτισε ένα νέο πολιτικό κόμμα, Israel Resilience. Ένα χρόνο αργότερα, το κόμμα του ένωσε τις δυνάμεις του με το μετριοπαθές κόμμα «There is a Future» για να δημιουργήσει ένα κεντρώο μπλοκ. Ονομάστηκε «Blue and White» (Μπλε και Λευκό) από τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ και κέρδισε 35 έδρες στην Κνεσέτ στις εκλογές του Απριλίου,.
Αντί να αποχωρήσει ως πρωθυπουργός, ο Νετανιάχου ζήτησε νέες εκλογές για τον Σεπτέμβριο. Το ρίσκο δεν βγήκε, με το κόμμα του Γκαντς να εξασφαλίζει 33 έδρες έναντι 31 από το Likud του Νετανιάχου.
– Αγωγή για εγκλήματα πολέμου
Την ίδια ημέρα που ο Γκάντς πρώτευσε στις ψηφοφορίες, ένα ολλανδικό δικαστήριο άκουσε προκαταρκτικά επιχειρήματα για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει με μια δίκη για ένα χτύπημα του IDF στο στρατόπεδο προσφύγων Bureij στη Γάζα στις 20 Ιουλίου 2014. Ως ένας από τους κατηγορούμενους, ο Γκαντς κατηγορείται από τον ενάγοντα ότι σκότωσε έξι συγγενείς του.
Με τον Γκάντς να οδηγεί τον στρατό, το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο του 2014 στη Γάζα, γνωστό ως Operation Protective Edge, ως απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις των ισραηλινών εδαφών από τους μαχητές της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των 51 ημερών, οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 2.100 Παλαιστίνιους – 1.500 από τους πολίτες, με πάνω από 500 παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς.
– Πάνω-κάτω ίδια εξωτερική πολιτική;
Ακόμη και με το στρατιωτικό του υπόβαθρο, ο Γκάντς σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει κάποιες από τις σκληρότερες πολιτικές που ακολουθεί ο Νετανιάχου, ο οποίος δεσμεύθηκε να προσαρτήσει τους ισραηλινούς οικισμούς στην κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Χεβρώνα αν νικούσε στις εκλογές. Ο Γκάντς δήλωσε ότι θα εξετάσει ακόμη και τις εδαφικές παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους – εφόσον δεν παρεμβαίνουν στα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ. Αλλά απέφυγε το ζήτημα της παλαιστινιακής κρατικής κυβέρνησης και είπε ότι το Ισραήλ δεν θα αφήσει ποτέ τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.
Η θέση του για το Ιράν αντικατοπτρίζει αυτή του Netanyahu. Έχει υποσχεθεί να μην επιτρέψει ποτέ στην Τεχεράνη να γίνει περιφερειακή δύναμη και είπε ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία «εάν και όταν χρειάζεται».
– Φιλελεύθερος σε κοινωνικά ζητήματα
Το κόμμα Blue and White έχει υιοθετήσει μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στα κοινωνικά ζητήματα. Έχουν ζητήσει την θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, έτσι ώστε κάθε ζευγάρι να «επισημοποιήσει τη συμβίωσή του σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του». Ο πολιτικός συνασπισμός περιέγραψε επίσης ορισμένα κοινωνικά προγράμματα, όπως επιδοτήσεις για κέντρα ημερήσιας φροντίδας και αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ανάπτυξη προγραμμάτων μαθηματικών, επιστημών και αγγλικών σε ολόκληρη τη χώρα. Το κόμμα υποσχέθηκε επίσης να αναπτύξει πρόγραμμα θερινών σχολείων.
Σχετικά με το ζήτημα της θρησκείας, το Μπλε και Λευκό υποστηρίζει ότι θα επιτραπούν περιορισμένες δημόσιες συγκοινωνίες το Σάββατο, προκειμένου να διατηρηθεί η αγιότητα της ιερής ημέρας για τους Εβραίους, ενώ ταυτόχρονα θα καλύπτονται οι ανάγκες όλων των πολιτών.
– Όχι στη διαφθορά;
Με τον σημερινό πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει τρις κατηγορίες για διαφθορά εν αναμονή της ακρόασης, η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας του Gantz.
Έχει υποσχεθεί να θεσπίσει νομοθεσία που θα εμποδίζει όσους έχουν καταδικαστεί για ένα έγκλημα που περιλαμβάνει “ηθική φαυλότητα” να υπηρετούν σε πολιτικό αξίωμα. Το κόμμα ζήτησε επίσης έναν νέο νόμο που θα εμποδίζει τα πολιτικά κόμματα να κάνουν κατάχρηση χρημάτων.
– Δημιουργία νέας κυβέρνησης
Χρειάζονται 61 έδρες στην Κνεσέτ για να σχηματιστεί κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι το «Μπλε και Λευκό» θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλα κόμματα. Είναι πιθανό ότι θα τα βρουν με το Likud, αλλά ο Gantz είπε ότι αυτό είναι εφικτό μόνο αν ο Νετανιάχου δεν είναι μέρος της νέας κυβέρνησης.
Θα μπορούσε επίσης να βρει υποστήριξη από πιο φιλελεύθερα στοιχεία στην Κνεσέτ, καθώς και από το αραβικό «Joint List», το οποίο κέρδισε 13 έδρες – αριθμός ρεκόρ για το κόμμα.
Πηγή: RT
Μετάφραση -Επιμέλεια: olympia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ