Το φως της ΕΛΠΙΔΑΣ στον Ναό του Ποσειδώνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τριάντα χρόνια ανιδιοτελούς και ουσιαστικής προσφοράς συμπληρώνει φέτος ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, έχοντας αλλάξει ριζικά τον τρόπο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και, φυσικά, αντιμετώπισης της πιο επώδυνης μορφής καρκίνου, αυτής του παιδικού, στην Ελλάδα.

Η μοναδική ευαισθησία, η διακριτικότητα αλλά και το πλεόνασμα αγάπης με τα οποία η ΕΛΠΙΔΑ έχει περιβάλει εκατοντάδες παιδιά όλα αυτά τα χρόνια έχουν αγκαλιαστεί, όχι μόνο από την ελληνική κοινωνία, αλλά και από δεκάδες προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, με πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την πασίγνωστη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου.

Αυτό, άλλωστε, που χαρακτηρίζει τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ είναι η αδιάλειπτη και εντατική προσφορά, επιστρατεύοντας κάθε φορά όλες τις δυνάμεις του και θέτοντας τον πήχη όλο και ψηλότερα προκειμένου να απλωθεί περισσότερο η ακτίνα της ευεργετικής του δράσης. Αυτή η αδιάλειπτη ζέση της ΕΛΠΙΔΑΣ για τα παιδιά φέρνει κοντά τη Μαίρη Κατράντζου, μια από τις σημαντικότερες «ιέρειες» της ελληνικής μόδας παγκοσμίως, με τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τα μέλη του Συλλόγου, αφού στις 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα διεθνούς ακτινοβολίας φιλανθρωπικό γεγονός σε ένα μνημείο-σύμβολο του αρχαιοελληνικού κάλλους, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η ΕΛΠΙΔΑ στη «Vogue»

5156
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τη σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου από την επίσκεψη της τελευταίας στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στην κυρία Κατράντζου να γνωρίσει από κοντά το μοναδικό έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ. Η Ελληνίδα σχεδιάστρια συγκινήθηκε βαθιά και πρότεινε στην κυρία Βαρδινογιάννη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τα παιδιά

Η συμμετοχή της κυρίας Κατράντζου στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου,συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας της μόδας – και όχι μόνο. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η είδηση φιλοξενήθηκε στη βρετανική και την ινδική (και πλέον ανερχόμενη διεθνώς) έκδοση της «Vogue», όπου η σχεδιάστρια μόδας μιλά για την παρουσίαση της συλλογής της Ανοιξη – Καλοκαίρι 2020 «Where no other designer has shown before: The Temple of Poseidon» («Εκεί όπου κανένας άλλος σχεδιαστής δεν παρουσιάστηκε ποτέ πριν: Στον Ναό του Ποσειδώνα»).

Είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που ένα μνημείο της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς-συνώνυμο του αρχαίου κάλλους διατίθεται για φιλανθρωπικό σκοπό, με την κυρία Κατράντζου να δηλώνει στη «Vogue»: «Νομίζω ότι η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πιθανόν πίστευε ότι θα επιθυμούσα μια πιο κλειστή επίδειξη. Οταν εξήγησα στην ίδια και στην επιτροπή ότι ήθελα να κάνω κάτι αφοσιωμένο στην Ελλάδα και πως όνειρό μου ήταν αυτό να πραγματοποιηθεί στον Ναό του Ποσειδώνα, έμειναν σιωπηλοί.

Η σιωπή τους ήταν δικαιολογημένη: οι κανονισμοί του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας, ενός συμβουλευτικού οργάνου προς την πολιτεία που προστατεύει τα αρχαία μνημεία και τους αρχαιολογικούς τόπους, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Gucci να διοργανώσει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη το 2017, είναι εξαιρετικά αυστηροί». Η σχεδιάστρια, ωστόσο, ξέσπασε σε δάκρυα χαράς όταν «τον Ιούλιο πήραμε το “ναι” και καταφέραμε αυτό που μέχρι τότε θεωρούσα αδύνατο. Ημουν τόσο ενθουσιασμένη που έβαλα τα κλάματα. Είμαι δέκα χρόνια σε αυτό τον χώρο και αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντέδρασα έτσι».

«Συνδυασμός παραγόντων»

Παρόλο που η Μαίρη Κατράντζου γεύτηκε από πολύ μικρή την επιτυχία και την εκτόξευση στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της μόδας -την έχουν εμπιστευτεί η Μελάνια Τραμπ, η Μισέλ Ομπάμα, η Μπιγιονσέ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η Ριάνα-, εξακολουθεί να αναπτύσσει τη δική της «σχολή», εστιάζοντας στα ιδιόμορφα prints και σε νέες φόρμες. Το πρωτογενές ταλέντο της απελευθερώθηκε πλήρως στο «αββαείο» της σύγχρονης μόδας, τη Σχολή Central Saint Martins στο Λονδίνο, αποτελώντας σήμερα μια από τις πιο σημαντικές προσωπικές υπογραφές στον πλανήτη της μόδας. Στην ερώτηση της «Vogue» τι κάνει την περίπτωση Κατράντζου – Βαρδινογιάννη τόσο ελκυστική απάντησε: «Ενας συνδυασμός παραγόντων.

»Θα συναντηθούμε για να συγκεντρώσουμε χρήματα για έναν καλό σκοπό -ένα ποσοστό των θέσεων θα είναι διαθέσιμο μέσω δωρεάς στην ΕΛΠΙΔΑ- και η συλλογή αποτελείται από ατομικές εμφανίσεις με διαφορετικές τεχνικές κατασκευής, καθεμιά εμπνευσμένη από τις φιλοσοφίες που γεννήθηκαν από τις τέχνες, τη λογοτεχνία και τις επιστήμες, τη στιγμή κατά την οποία ο ναός χτιζόταν. Είναι επίσης ασφαλές να πούμε ότι ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη γνωρίζει ένα δύο πράγματα περισσότερα για τους χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται με στόχο την υποστήριξη των παιδιών της ΕΛΠΙΔΑΣ, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και την αναβάθμιση της Μονάδας σε Κέντρο Αριστείας, μέσα από την αγορά νέων μηχανημάτων και τις διεθνείς συνεργασίες με κέντρα του εξωτερικού, όπως είναι το Dana Faber Cancer Institute. Επιπρόσθετα, στο πρωτόγνωρο αυτό σκηνικό αρμονικής συνύπαρξης του αρχαίου κάλλους με την υψηλή αισθητική, τη μόδα και, πάνω απ’ όλα, την απόλυτη προσφορά στα παιδιά, την προσωπική σφραγίδα του βραβευμένου με Οσκαρ μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου θα φέρει η μουσική επένδυση της εκδήλωσης, για την οποία έχουν προβλεφθεί και τηρηθεί στο ακέραιο οι είκοσι προϋποθέσεις που έθεσε το ΚΑΣ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 121 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ