Handelsblatt: Πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία για πρόσφυγες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεπορτάζ της Handesblatt με αποκλειστικές πληροφορίες και εκτιμήσεις για το ταξίδι Ζεεχόφερ στην Τουρκία και κατόπιν στην Ελλάδα.

Με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της νέας αύξησης στον αριθμό των αφίξεων και λίγο πριν την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σε Τουρκία και Ελλάδα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Handelsblatt διερωτάται «Απειλείται το Αιγαίο με το ξέσπασμα μιας νέας προσφυγικής κρίσης;» και «καταρρέει η προσφυγική συμφωνία;».
Όπως σημειώνει «ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει σημάνει συναγερμό. Μιλά για αυξανόμενη ‘μεταναστευτική πίεση’ που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με μια ‘ευρωπαϊκή λύση’ (…) Στο παρασκήνιο γίνονται ήδη συζητήσεις για νέα χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handesblatt “κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Οκτωβρίου θα τεθεί το θέμα. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σιωπά για τις λεπτομέρειες. Ο Ζεεχόφερ δεν θέλει πριν από το ταξίδι του να καλλιεργήσει προσδοκίες».
Πιέσεις SPD για περισσότερες μετεγκαταστάσεις
Στη συνέχεια η HB αναφέρει:«Γι αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD ασκεί πίεση. Θέλει προσέγγιση με την Τουρκία. Η χώρα ‘έχει δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ μαζί’ αναφέρει ψήφισμα της oμάδας εργασίας για τη Μετανάστευση προς τον πολιτικό του SPD Λαρς Καστελούτσι. Το έγγραφο έχει στη διάθεσή της η HB. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει τη μεταφορά περισσότερων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.
To έγγραφο αναφέρει: ‘H EE υποσχέθηκε για τη χρονική περίοδο 2017 – 2019 τη μετεγκατάσταση συνολικά 50.000 ανθρώπων. Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να διπλασιαστεί την επόμενη περίοδο και η Γερμανία να αυξήσει τον αριθμό που υποσχέθηκε στις 20.000».
Όπως παρατηρεί η HB «υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο» και σημειώνει ότι ο στόχος της προγραμματικής συμφωνίας του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού προέβλεπε άλλωστε την παροχή προστασίας σε 180.000 έως 220.000 άτομα, αριθμός που δεν έχει ξεπεραστεί. Ωστόσο όπως ανέφερε στην ίδια εφημερίδα ο Άρμιν Σούστερ από το CDU «ο αριθμός των 220.000 ατόμων δεν αποτελεί για εμάς στόχο αλλά ανώτατο όριο». Εντούτοις η εφημερίδα παρατηρεί ότι «και εντός της Χριστιανικής Ένωσης κάποιοι βλέπουν με συμπάθεια την ιδέα της αύξησης των ποσοστώσεων για τις μετεγκαταστάσεις. Και ο ίδιος ο Σούστερ ανέφερε πάντως ότι η εισδοχή νεοαφιχθέντων μέσω τακτικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης είναι καλύτερη από τις παράτυπες αφίξεις.
dw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ