«Power4Crete» – Εταιρεία από το Κατάρ αγόρασε έκταση στην Κρήτη για εγκατάσταση παραγωγής φυσικού αερίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εταιρεία Powerglobe προχώρησε σε συμφωνία αγοράς έκτασης στον Αθερινόλακκο προκειμένου να αναπτύξει το σχέδιό της με τίτλο «Power4Crete», το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού LNG και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με σκοπό την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού.

Το έργο αποτελείται από την ανάπτυξη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων αυτοπροστατευτικών Powerboats, αυτοεγκατεστημένων πλατφορμών επαναεριοποίησης, πλωτών αποθηκευτικών μονάδων και αυτόνομων συστημάτων μεταφοράς στον Αθερινόλακκο.
Το έργο «Power4Crete» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, συνδυάζοντας την πλωτή γενιά και την εγκατάσταση FSRU. Είναι μια ιδανική ιδέα για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μη διασυνδεδεμένους τόπους (νησιά) με το κύριο δίκτυο ηλεκτρισμού της γης, δήλωσε ο Δρ Youssef Hegazy.
Σύμφωνα με το Qatar Gulf news που δημοσίευσε την είδηση, η αξία της αγοράς της σχετικής έκτασης ανήλθε σε 3,36 εκατ. ευρώ, ενώ του όλου σχεδίου εκτιμάται σε 12 εκατ. ευρώ με ολοκλήρωση το Νοέμβριο του 2020.
Η POWERGLOBE έχει ήδη δημιουργήσει μια ομάδα έξι εμπειρογνωμόνων της ελληνικής ενέργειας στο Ηράκλειο, υποστηριζόμενες απευθείας από το γραφείο της Ντόχα. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει γραφείο ανασκόπησης και ανάλυσης της αγοράς στον Πύργο Αθηνών.
Μεγάλη επένδυση
Η συμφωνία αγοράς έφτασε τα 3,36 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων χώρων γραφείων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αποθήκευσης ανταλλακτικών, εστιατορίων, χώρων εκπαίδευσης και συνεδρίων. Το συνολικό έργο αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2020.
Σήμερα, η POWERGLOBE διαθέτει γραφεία ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Κατάρ, την Ελλάδα, τη Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο θα έχει ισχύ 120 μεγαβάτ με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, ενώ αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα σχεδιάσει, θα αναπτύξει, θα κατασκευάσει, διαχειριστεί και θα συντηρήσει τη μονάδα και τον σχετικό εξοπλισμό και τις υποδομές της!
Πρόκειται για το έργο «Power4Crete» που θα είναι το πρώτο έργο του είδους του στη Μεσόγειο, το οποίο συνδυάζει την ηλεκτροπαραγωγή με ένα πλωτό τερματικό LNG, δηλαδή το λεγόμενο FSRU. Σύμφωνα με τον Δρ. Γιούσεφ Χεγκάζι της Powerglobe, είναι ιδανικό για την προμήθεια ηλεκτρισμού σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η Powerglobe ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συστήσει ομάδα εργασίας στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων ειδικών και με τη στήριξη των κεντρικών της γραφείων στην Ντόχα.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε υποβάλει αιτήσεις χορήγησης άδειας ΑΣΦΑ και προμήθειας φυσικού αερίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον φετινό Απρίλιο.
Ήρθε για να μείνει
Όπως είχε ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ στις 7 Αυγούστου 2017 έξι επενδυτικά σχήματα εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν το 66% της Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Ειδικότερα, ανάμεσα στις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν τότε ήταν και από την Powerglobe LLC, στοιχείο που φανερώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της εταιρείας για την ενέργεια στην Ελλάδα.
Για αυτό και το Qatar Gulf news, δημοσιεύει σχέδιο γραφείων POWERGLOBE για την Κρήτη (QGN-PG Design), στο πρότυπο που έχουν τα υπάρχοντα γραφεία και εγκαταστάσεις της στο Κατάρ, τη Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.
Η αίτηση
Η εταιρεία Powerglobe, είχε κάνει την αίτηση τον Απρίλιο για την ανάπτυξη έργου που θα καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.
Συγκεκριμένα όπως είχε ανακοινωθεί τότε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η εταιρεία υπέβαλε δύο αιτήσεις χορήγησης αδειών, η πρώτη για την δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου ΑΣΦΑ για τη δημιουργία υπεράκτιου σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην περιοχή του Αθερινόλακκου, στη Νοτιοανατολική Κρήτη. Η δεύτερη αίτηση της εταιρείας Powerglobe αφορά στη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.
Τα δημοσιεύματα
Υπήρξαν τότε πολλά δημοσιεύματα που ανέφεραν διάφορα στοιχεία, μεταξύ άλλων, τόνιζαν πως πρόεδρος της Powerglobe είναι ο Σεΐχης Mohammad Bin Faisal Al-Thani ενώ διευθύνων σύμβουλος είναι ο Έλληνας Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν στη χώρα μας ως εκπρόσωπος καταριανών επιχειρηματικών συμφερόντων και πως ο ίδιος συμμετείχε στο εγχείρημα της ίδρυσης της ενεργειακής τράπεζας του Κατάρ, ως ιδρυτικό μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος, με υπό διαχείριση κεφάλαια 10 δις δολάρια σύμφωνα με το στόχο που ανακοινώθηκε. Παλαιότερα ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα ως επικεφαλής της ομάδας που προωθούσε το ενεργειακό project στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ενώ στη συνέχεια είχε συνεργασία με εγχώριες ενεργειακές εταιρείες στον τομέα του φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά το πρότζεκτ για τον Αθερινόλακκο, είναι μία από τις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, όπου οι μονάδες παραγωγής θα σταματήσουν να λειτουργούν.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
anatolh.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ