Τουρκική εισβολή στη Συρία: Οι κινήσεις στην αιματοβαμμένη σκακιέρα -Τι θα γίνει στη Μανμπίτζ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ – Ο ρόλος των ΗΠΑ -Η αντίδραση του Ερντογάν

.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qV-bTrelcQA&w=727&h=400]
.
Με την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ των Κούρδων και του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό στη Συρία και να επέλθουν νέες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, η «προκαταρκτική συμφωνία» με τη Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος των συνόρων, ενώ οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για πολιτικά ζητήματα αργότερα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα εισέλθουν σε παραμεθόριες περιοχές, από την πόλη Μανμπίτζ μέχρι το Ντερίκ στα βορειοανατολικά της χώρας.
Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για μία σειρά από λόγους. Η στροφή των Κούρδων προς του καθεστώς του Άσαντ, το οποίο υποστηρίζεται από Ιράν και Ρωσία, υποβαθμίζει περαιτέρω την παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία. Ουσιαστικά η συμφωνία θα φέρει τις δυνάμεις του Άσαντ πίσω στις πόλεις και τα χωριά, τα οποία για πάνω από επτά χρόνια βρίσκονταν υπό των έλεγχο των Κούρδων. Με τις δυνάμεις των ΗΠΑ μακριά από τη γραμμή πυρός και την επιστροφών του στρατού του Άσταντ σε αυτές τις περιοχές διανοίγεται ο δρόμο για μια γενικευμένη σύρραξη με τις δυνάμεις της Τουρκίας.
Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρες οι λεπτομέρειες της άφιξης των συριακών δυνάμεων στις περιοχές που πριν έλεγχαν οι Αμερικανοί αλλά φαίνεται ότι οι τελευταίες έχουν αποχωρήσει από τις πόλεις Manbij και Kobane. Οι τοπικές αρχές των περιοχών αυτών πάντως επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν στην ανάπτυξη των συριακών δυνάμεων. Οι συριακές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Tal Tamr, 20 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν πάντως την ικανότητα των κουρδικών δυνάμεων να δρουν αναπάντεχα γρήγορα σε μια προσπάθεια τους να απωθήσουν την τουρκική εισβολή.
Με τη συμφωνία δείχνει ουσιαστικά ότι οι Κούρδοι έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να στηριχθούν πλέον στις ΗΠΑ.
Αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν επίσης την μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στη Συρία σε συνδυασμό με την αποτυχία τους να σταματήσουν την εδραίωση του καθεστώτος Άσαντ. Σε μια άλλη ανάγνωση, είναι μια νίκη της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίες υποστήριξαν το καθεστώς από το 2011.
Αυτό που μένει όμως είναι το ρίσκο που παίρνουν οι Κούρδοι με αυτή τη συμφωνία, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν εξασφαλίζουν καμιά εγγύηση για την επιβίωση της αυτονομίας που είχαν εξασφαλίσει στην περιοχή τα τελευταία επτά χρόνια.
Κούρδοι αξιωματούχοι πάντως επιβεβαιώνουν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στραφούν στη Δαμασκό μετά την «προδοσία» των ΗΠΑ που τους έσπρωξε στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Οι αναφορές πάντως από τα ξένα ΜΜΕ δείχνουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στον στρατό του Άσαντ.
Τι θα γίνει στο Μανμπίτζ;
Το βίντεο αυτό μεταδίδουν πηγές του SDF. Ο συριακός στρατός έφτασε στην πόλη Μανμπίτζ. Βέβαια υπάρχουν και αντικρουόμενες πληροφορίες, ότι αμερικανικά οχήματα εμποδίζουν τη διέλευση προς την πόλη…
.
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1183672246516244480
https://twitter.com/FerasKilaniBBC/status/1183675819916517381
https://twitter.com/T_intell/status/1183679323745767427
.
Και τώρα διαβάστε τι δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα:
«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Κομπάνι. Συντονιζόμαστε με τους Ρώσους. Είμαστε καθαροί για τη Μανμπίτζ. Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.»
.
https://twitter.com/ragipsoylu/status/1183655995395973122
.
Ταυτόχρονα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Μανμπίτζ αρχίζει οσονούπω. Σύμφωνα με μαρτυρίες, γύρω από την πόλη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ενόπλων του «Εθνικού Συριακού Στρατού» που υποστηρίζεται από την Άγκυρα.
.
https://twitter.com/ragipsoylu/status/1183649266947915776
https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1183680403854499841
.
Θυμίζουμε ότι το Κομπάνι είναι η πόλη-σύμβολο για τους Κούρδους. Ήταν εκεί όπου το 2014 αναχαιτίστηκε η προέλαση του ISIS, με τεράστιες θυσίες των Κούρδων.
Θα έρθουν σε αντιπαράθεση οι δυνάμεις του Άσαντ με αυτές του Ερντογάν;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ