Τουρκική εισβολή στη Συρία: Handelsblatt -"Βρυξέλλες, αφυπνιστείτε… Είναι καιρός η ΕΕ να εναντιωθεί στον Ερντογάν χωρίς φόβο"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία μπήκαν στην 6η ημέρα και η αρθρογράφος της Handelsblatt, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, καλεί τις Βρυξέλλες να αφυπνισθούν. «Εάν η ΕΕ δεν δείξει τώρα ότι δεν εκβιάζεται, πότε θα το κάνει;» διερωτάται.

«Θέλει κανείς να φωνάξει στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να αφυπνιστούν. Είναι καιρός η ΕΕ να εναντιωθεί στον Ερντογάν χωρίς φόβο. Και επειδή αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει με στρατιωτικά μέσα, τα οικονομικά και διπλωματικά όπλα είναι τα μόνα, που μπορεί η ΕΕ να χρησιμοποιήσει. Και θα πρέπει να το κάνει αυτήν την εβδομάδα με αποφασιστικότητα».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημιουργία ζώνης ασφάλειας πλάτους 30 χιλιομέτρων και μήκους 480 χιλιομέτρων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Δεν είναι τίποτα άλλο από μια σχεδιαζόμενη εθνοκάθαρση στην περιοχή, που θα οδηγήσει σε κατοχή. Παρόλα αυτά το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ δεν καταδίκασε με σαφήνεια τις επιθέσεις. Το ίδιο και ο Γ. Γραμματέας του Νάτο Γενς Στόλτενμπεργκ. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη βόρεια Συρία. Όλα αυτά αποτελούν ενθάρρυνση για τον πρόεδρο Ερντογάν».
Αλλά ποιος τελικά ωφελείται από την στρατιωτική επιχείρηση; Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε πρωτοσέλιδο σχόλιό θεωρεί ως επωφελούμενο τον Τούρκο πρόεδρο, γιατί, όπως επιχειρηματολογεί, για μια ακόμη φορά μια κρίση που αυτός πυροδότησε ενισχύει τη θέση του στο εσωτερικό. «Η επιχείρηση στη βόρεια Συρία εξουδετερώνει δύο κινδύνους για την ηγεμονία του. Βάζει σφήνα ανάμεσα στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που στηρίζει την στρατιωτική επιχείρηση και το φιλοκουδικό HDP, που την αποκηρύσσει. Εκτός αυτού σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή, δεν πρόκειται να ιδρύσουν δικό τους κόμμα όσοι αποσχίστηκαν από το κυβερνών κόμμα του AKP, όπως οι ίδιοι τουλάχιστον εξήγγειλαν ότι θα το κάνουν. Λόγω όμως έλλειψης διεθνούς στήριξης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να αρκεστεί σε λιγότερα από τους αρχικούς στόχους της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης”. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει έναν μακράς διάρκειας πόλεμο και θα μπορούσε να διατηρήσει το γόητρό της».
Ειρήνη Αναστασοπούλου
dw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ