Τουρκική εισβολή στη Συρία: Θάνατος, όλεθρος, μάχες, έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρία, 7η ημέρα… Οι ΗΠΑ στέλνουν εκτάκτως τον Πενς στην Τουρκία -Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ρωσίας -Η ευρωπαϊκή αντίδραση (;)

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αναχωρήσει για την Τουρκία «εντός των επόμενων 24 ωρών», με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» μετά την επιχείρηση της Άγκυρας, είπε σε δημοσιογράφους αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
.
https://twitter.com/jamiedupree/status/1184193297872502784
.
Ο Μάικ Πενς, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, αφού του το ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα συνοδεύεται από τον σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μίλησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στη Συρία.
Την ίδια στιγμή, την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την πόλη Μανμπίτζ, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η αμερικανική αεροπορία εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου της βορειοανατολικής Συρία.
Στην Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar μίλησε με τη σειρά του τηλεφωνικά με τον ιρακινό υπουργό Άμυνας Necah Hasan Ali Al-Shamari.
Ρωσική στρατιωτική αστυνομία στους δρόμους της Μανμπίτζ.
.
https://twitter.com/sa2twt/status/1184177377833676800
.
Η Ισπανία δεν θα πουλήσει όπλα στην Τουρκία -Το ίδιο και η Βρετανία
Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα πουλήσει στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό “το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί” στην επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, την οποία η Μαδρίτη καταδικάζει.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση “εκφράζει την καταδίκη της” για τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση και ζητεί από την Τουρκία να την τερματίσει”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
“Συντασσόμενη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία θα αρνηθεί νέες άδειες για εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση στη Συρία”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ ανακοίνωσε νωρίτερα παρόμοια αναστολή των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, τα οποία “θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν” σε αυτή την επιχείρηση.
Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ήδη πράξει το ίδιο.
Για τη Μαδρίτη, αυτή η επιχείρηση “έχει ολέθριες ανθρωπιστικές συνέπειες”, “αυξάνει τον ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων και εκτοπισμένων” και “αναβιώνει την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος”. “Οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να εξεταστούν και να επιλυθούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση”, επιμένει η ισπανική κυβέρνηση.
Η Ισπανία διατηρεί από το 2014 μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στα σύνορα με τη Συρία, στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, για την προστασία του τούρκου συμμάχου από τυχόν επιθέσεις προερχόμενες από τη Συρία.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ckS_kDbR1H8&w=727&h=400]
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ObBoSydTcZE&w=727&h=400]
.
Μπορούν οι αμερικανικές κυρώσεις να επηρεάσουν την εισβολή στη Συρία;
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WsYhgOdX-vg&w=727&h=400]
.
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τη δράση τους στη βορειοανατολική Συρία
Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την παροχή ιατρικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία και ότι απομακρύνει όλους τους ξένους εργαζόμενους της μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τη βία της τουρκικής εισβολής που άρχισε πριν από μια εβδομάδα.
“Η δύσκολη απόφαση να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της MSF λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί, η ανθρωπιστική κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες είναι πιθανόν να αυξηθούν”, αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα βήματα μιας άλλης οργάνωσης αρωγής, της Mercy Corps που ανέστειλε την αποστολή της χθες, Δευτέρα.
Η Τουρκία αψήφησε τις αμερικανικές κυρώσεις και συνέχισε την έφοδό της στη βόρεια Συρία την Τρίτη, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός προωθήθηκε και πήρε τον έλεγχο της συριακής πόλης Μάνμπιτζ, σε μια ανάπτυξη που έχει στόχο να αντικρούσει την τουρκική επιχείρηση
sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ