Ρωσος διπλωμάτης: "Η Τουρκία μας λέει ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ως θέμα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, δήλωσε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κιαι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε διαρκή επαφή για την κατάσταση στη Συρία με στόχο να αποκατασταθεί πλήρως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
«Ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν. Επικοινώνησαν και σήμερα , ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την Μόσχα και φυσικά το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί. Η τουρκική πλευρά μας λέει ότι θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι τελικός στόχος είναι να διασφαλισθεί η κυριαρχία και ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε ο Νεμπένζια.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια , αλλά θεωρούμε ότι η επιχείρηση την οποία πραγματοποιούν θα πρέπει ν α είναι ανάλογη των στόχων που έχουν διακηρύξει».
Ανησυχία για «κίνδυνο διασποράς» φυλακισμένων τζιχαντιστών
Παράλληλα, τo Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του σε πολύ σύντομη δήλωση που υιοθετήθηκε ομόφωνα για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, χωρίς ωστόσο να ζητήσει τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ανάμεσά τους η Ρωσία, βασικός παράγοντας στη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην βορειοανατολική Συρία, τονίζουν επίσης στο κείμενο αυτό «η μεγάλη ανησυχία» τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.
«Όλοι συμφωνούμε» όσον αφορά τον κίνδυνο μιας ανασυγκρότησης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτικός πρεσβευτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το κείμενο που πρότεινε η Γαλλία και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος μιας συνεδρίασης τη σύγκληση της οποίας ζήτησαν οι Ευρωπαίοι δεν περιέχει ούτε καταδίκη της τουρκικής επίθεσης, ούτε ζητεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά μια πρώτη συνεδρίαση για τη Συρία, ανταγωνιστικά κείμενα που προτείνονταν από τους Ευρωπαίους, μέλη του Συμβουλίου (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία) από τη μια πλευρά, και από τις ΗΠΑ από την άλλη, και ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επίθεσης, είχαν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία και την Κίνα.
Έκτοτε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βελτίωσαν τον συντονισμό τους, δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία προκάλεσε τον εκτοπισμό 160.000 και πλέον αμάχων και την αποχώρηση, προληπτικά, διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε έναν δοκιμαζόμενο λαό από έναν πόλεμο που ξέσπασε το 2011 και μετρά περισσότερους από 370.000 νεκρούς.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ