25/09/2021

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θέμα 2019: “Ενεργοποίηση των παιδιών, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων για την εξάλειψη της φτώχειας”
Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) στις 20 Νοεμβρίου 1989. Αυτή η σημαντική συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα κάθε παιδιού, τη φυλή, τη θρησκεία ή τις ικανότητές τους.
Συγκεκριμένα, η Σύμβαση αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού σε ένα βιοτικό επίπεδο κατάλληλο για τη σωματική, πνευματική, πνευματική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Η φτώχεια πονάει την ανάπτυξη των παιδιών και, με τη σειρά της, οδηγεί σε χαμηλότερα εισοδήματα και υγεία κατά την ενηλικίωση. Όταν η παιδική φτώχεια αναγνωρίζεται ως άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, τότε οι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης και εξουσίας δεσμεύονται νομικά να προάγουν, να προστατεύουν και να εκπληρώνουν τα δικαιώματα των παιδιών.
Ο εορτασμός της 17ης Οκτωβρίου κάθε έτους καταδεικνύει πώς μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή επιτρέποντας σε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα να ενωθούν για να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια. Η συμμετοχή των παιδιών και των νέων ήταν πάντα ενθαρρυντική και υποστηριζόμενη ως αναπόσπαστο μέρος των παρατηρήσεων της 17 Οκτωβρίου στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλο τον κόσμο. Αυτό αναγνωρίζει τους σημαντικούς ρόλους που μπορούν να διαδραματίσουν τα παιδιά, μοιράζοντας και εφαρμόζοντας τις πολύτιμες γνώσεις που έχουν αποκτήσει από τον καθημερινό αγώνα τους για να ξεπεράσουν τη φτώχεια.
Το Ιστορικό
Η πρωτοβουλία ανήκε στον καθολικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι (1917-1988), γεννημένο στην Πολωνία αλλά μεγαλωμένο στην Γαλλία. Από το 1957, ο Βρεσίνσκι είχε ιδρύσει την οργάνωση «International Movement ATD Fourth World» («Διεθνής οργάνωση “ Όλοι Μαζί με Αξιοπρέπεια” Τέταρτος Κόσμος»), με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο.
Μια μεγάλη διαδήλωση 100.000 ατόμων στην πλατεία Τροκαντερού στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 1987, υποστήριξε τις προσπάθειες του Βρεσίνσκι και έθεσε τις βάσεις του εορτασμού. Σε μια αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε, χαράχτηκε η επιγραφή, που συνόψιζε την δράση του εμπνευστή του: «Οπουδήποτε οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά».
Το 1988, ο Γαλλο-Πολωνός ιερωμένος απεδήμησεν εις Κύριον αλλά οι αγώνες του δεν ξεχάστηκαν για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ