18/09/2021

Η ενδοοικογενειακή βία στην προηγμένη Δύση

Η ενδοοικογενειακή βία μαστίζει αλύπητα και την προηγμένη δυτική Ευρώπη. Στη Γαλλία μία γυναίκα δολοφονείται από τον σύντροφο ή σύζυγό της κάθε τρεις ημέρες.

Με αυτή την στατιστική η χώρα έρχεται τρίτη στην περιφέρεια της μετά την Γερμανία και την Ελβετία στη βία κατά των γυναικών.
Κάθε χρόνο περίπου 220.000 γυναίκες δηλώνουν ότι είναι θύματα, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές υποθέσεις δεν δηλώνονται ποτέ στις αρχές.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ysNAQE5PwDo&w=711&h=400]
.
Για την ανατροπή της κατάστασης, αυτή την εβδομάδα η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε σχεδόν ομόφωνα νέα νομοθεσία. Ανάμεσα στις προβλέψεις είναι και ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι το οποίο είναι σχεδιασμένο να προστατεύει τις γυναίκες από βίαιους συντρόφους.
Το βραχιόλι χρησιμοποιείται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία, όπου μείωσε τους θανάτους σημαντικά. Το φοράει ένας καταδικασμένος πρώην σύντροφος κι εντοπίζεται μέσω ηλεκτρονικού σήματος.
Ο δικαστής ορίζει την περίμετρο γύρω από το θύμα, την οποία αυτός που φέρει το βραχιόλι δεν μπορεί να παραβιάσει. Αν το τηρήσει ο νόμος προβλέπει μέχρι και μείωση της ποινής του. Η συσκευή θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη Γαλλία στις αρχές του 2020.
Την νέα νομοθεσία χαιρέτισαν γυναικείες οργανώσεις, αν και υπάρχει διάχυτος θυμός για τα θύματα που δεν ζουν πια.
euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ