Τουρκική εισβολή στη Συρία: Αλλάζει η εξίσωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντονες ανακατατάξεις λαμβάνουν χώρα με φόντο την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» και τις εξελίξεις στη Συρία. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στο ναδίρ. Σε εξέλιξη είναι από χθες διαβουλεύσεις Άγκυρας-Μόσχας.

Η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από την Ιεράπολη (Μανμπίτζ) της Συρίας σε συνεννόηση με Ρωσία και Άσαντ άλλαξε τελείως την εξίσωση στην περιοχή. Είναι ξεκάθαρο ότι αντί να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει ένα χρόνο πριν στην Άγκυρα όχι και τόσο πρόθυμα, προτίμησε μια συμφωνία με τον Πούτιν που δεν γνωρίζουμε τι άλλο συμπεριλαμβάνει.
Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται και πάλι στο ναδίρ. Οι Πενς και Πομπέο σήμερα συναντώνται στην Άγκυρα με τον Ερντογάν στην σκιά της αποκάλυψης επιστολής Τραμπ της 9 Οκτωβρίου, με την οποία πρότεινε διαμεσολάβηση με την κουρδική πολιτοφυλακή ΥPG. Όπως αποκαλύπτεται, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».
Στο μεταξύ στη Μανμπίτζ βρίσκονται καθεστωτικές δυνάμεις και επιτηρεί ο ρωσικός στρατός όπως δηλώνουν ρωσικές πηγές. Μάλιστα σήμερα το πρωί ο στρατός του Άσαντ φέρεται να εγκαταστάθηκε και στο Κομπάνι. Ο τουρκικός στρατός με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό παραμένουν στα περίχωρα του Μανμπίζτ Η Τουρκία δηλώνει ότι έχει καταλάβει δύο χωριά δυτικά της περιοχής και μίλα για έξι νεκρούς αμάχους από βλήματα όλμων στο Τζεράμπλους.
Διαπραγματεύσεις Άγκυρας – Μόσχας
Ο πρόεδρος Ερντογάν επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν τον ενοχλεί και τόσο η εγκατάσταση των δυνάμεων του Άσαντ στην Ιεράπολη. Είναι δικά τους εδάφη πρόσθεσε, αλλά απαίτησε να εκδιωχθούν από εκεί είτε από τους Ρώσους είτε από τον Άσαντ οι τρομοκράτες του YPG.
Σημείωσε δε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν χθες ήταν από βλήματα των δυνάμεων του Ασαντ και ο τουρκικός στρατός απάντησε δεόντως. Επιβεβαιώνει δηλαδή μια αλλαγή πυρών με τις δυνάμεις του επίσημου συριακού στρατού.
Στην Άγκυρα από χθες διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας είπε στην Τουρκία ότι για ασφάλεια των συνόρων πρέπει να συντονιστεί με τη συριακή κυβέρνηση. Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, που πλέον είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και θα συναντηθεί μαζί του στο Σότσι στις 22 του μήνα.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Άγκυρα
dw
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-QCuRienK8c&w=689&h=768]
.
Βίντεο από: sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ