Συμφωνία ΗΠΑ -Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία -Ευχαρίστησε τον Ερντογάν ο Τραμπ… (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός στη Συρία -Μένει μακριά από το Κομπάνι η Τουρκία – Αποσύρονται οι κυρώσεις (που δεν επιβλήθηκαν ποτέ) των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την συνάντηση του Πενς και του Μάικ Πομπέο, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα «παγώσουν» για 120 ώρες και οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή που η Τουρκία χαρακτηρίζει «ασφαλή ζώνη».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα παύσουν ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να διευκολύνουν την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και την δέσμευση της Τουρκίας να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στο Κομπάνι.
Ο Μάικ Πενς τόνισε πως ΗΠΑ και Τουρκία δεσμεύονται για μία ειρηνική επίλυση του ζητήματος της ζώνης ασφαλείας στην Συρία και πως συμφώνησαν στον κοινό στόχο της ήττας του ISIS.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία «μεγάλη συμβολή» στους δεσμούς ΗΠΑ και Τουρκίας και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην περιοχή.
“Με την εφαρμογή (της εκεχειρίας), οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας”, τόνισε ο Πενς. “Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις” μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.
Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.
Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία “πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση” που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FljXFGVBqy0&w=711&h=400]
.
Πριν από τη συνέντευξη Τύπου των Πενς-Πομπέο, ο Donald Trump τουίταρε για τα “καλά νέα” που έρχονται από τη συνάντηση στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι “εκατομμύρια ζωές θα σωθούν” και ευχαριστώντας τον Ερντογάν.
.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1184884179751731200
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1184892687587012608
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1184895160871571456
με πληροφορίες από euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ