Το μπάχαλο το ίδιο… Ποια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός; Μεταξύ ποιων και για ποιους; #Syria

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι η Τουρκία θα αρπάξει ένα κομμάτι άλλης χώρας, που ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Τουρκία ελέγχουν, χωρίς καν να ρωτήσουν την άλλη χώρα!
Φαιδρότητες…


Ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί. Η Τουρκία περιμένει τις 5 ημέρες και στη συνέχεια εισβάλει ξανά, αυτή τη φορά με το πρόσχημα ότι θα ακολουθήσει τη συμφωνία, ενώ δεν το έκανε η SDF. Αυτή η συμφωνία παγιδεύει το SDF ως επιτιθέμενο. Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία, είναι ένα κομμάτι προπαγάνδας.
Από το twitter
Το τέλος της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών συμπίπτει με την συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι. Δεν είναι σύμπτωση υποθέτω.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ λέει ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας “είναι ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ επικυρώνουν αυτό που έκανε η Τουρκία και τις επιτρέπει να προσαρτήσει ένα τμήμα της Συρίας εκτοπίζοντας τον κουρδικό πληθυσμό. Αυτό ήθελε η Τουρκία”.
Η συμφωνία της ονειροχώρας. Οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν μόνο τα 70 χλμ. από τα 350 χλμ. συνόρων. Πιστεύουν ότι ο Άσαντ και οι Κούρδοι θα παραδώσουν τις υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές στον τουρκικό στρατό και τους κακοποιούς του;

Yannis Koutsomitis, αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων, @KappaNewsGr @FileleftherosT https://twitter.com/YanniKouts
Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, αλλά για επιβολή «παράδοσης», λες και οι κουρδικές πόλεις βρίσκονται σε μια γραμμή 0 έως 5 χιλιομέτρων. Η Τουρκία είναι πρόθυμη να προσαρτήσει τα κουρδικά εδάφη και να εκκαθαρίσει την ιστορικά κουρδική γη από τους Κούρδους.
Η επιχείρηση αυτή είναι ενάντια στους Κούρδους, τους Χριστιανούς, τους Γεζίντι και έχει σχεδιαστεί για την πλήρη εθνοτική και θρησκευτική τροποποίηση της βορειοανατολικής Συρίας.
“Τι περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι από εμάς να κάνουμε; Να αφήσουμε τα σπίτια μας στους Τούρκους και να πάμε αλλού; Πιστεύουν πραγματικά ότι πρόκειται για κατάπαυση του πυρόςς Αυτή είναι μια εντολή θανάτου για εμάς”, είπε ένας θυμωμένος δημοσιογράφος…

Mutlu Civiroglu, αναλυτής τουρκικών, συριακών και κουρδικών υποθέσεων
Ο Brett McGurk που πέρασε πολύ χρόνο με τους Κούρδους της Συρίας στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους σχολίασε:
“Οι ΗΠΑ μόλις επικύρωσαν το σχέδιο της Τουρκίας να επεκτείνει αποτελεσματικά τα σύνορά της 30 χιλιόμετρα στη Συρία χωρίς καμία δυνατότητα να επηρεάσει ουσιαστικά τα γεγονότα στο έδαφος. Η Τουρκία λέει ότι το σύνολο των συνόρων από τον Ευφράτη στο Ιράκ (450×30 χιλιόμετρα) πρέπει να ελέγχεται από τις στρατιωτικές δυνάμεις της. Μη εφαρμόσιμο”.
Η πλευρά του SDF
Μιλώντας ζωντανά στη Ronahi TV, ο στρατηγός Mazloum δήλωσε ότι δέχεται την κατάπαυση του πυρός που είναι για την ενεργό ζώνη πολέμου Serêkanîyê (Ras al-Ain) & Girêsipî (Tal Abyiad) και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέρος αυτής. ΔΕΝ αποδέχονται την απόσυρση και την αποχώρηση από άλλες περιοχές. Αντίθετα, ζητούν την αποχώρηση της Τουρκίας.
Δαμασκός: «Υπάρχει ασάφεια στη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας»
«Ασάφεια» στη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, διαπιστώνει η Δαμασκός, δια στόματος στενής συμβούλου του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Η συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Τουρκίας, είναι ασαφής» δηλώνει η Μπουτάινα Σααμπάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «al-Mayadeen».
Στο ίδιο μήκος κύματος, εκφράζει την αντίθεσή της και στη «ζώνη ασφαλείας» των 20 μιλίων (32 χλμ). «Είναι λάθος. Αυτό που η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί, είναι μια ζώνη κατάληψης» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι Κούρδοι της Συρίας φαίνεται πως συμφωνούν με τη συμφωνία εκεχειρίας. Εκτιμούν δε, ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε συμβιβασμό, χάρη στην «κουρδική αντίσταση».
Δηλώσεις Τσαβούσογλου
“Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, θα κάνουμε διάλειμμα για πέντε μέρες για να αποσυρθεί το PKK/YPG. Ωστόσο μετά την αποχώρηση των τρομοκρατικών στοιχείων, θα εξετάσουμε το θέμα του τερματισμού της επιχείρησης”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως το να κάνουν διάλειμμα για πέντε μέρες δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα. “Εμείς θα είμαστε εκεί, θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί”, ανέφερε.
Για το Κομπάνι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν είπαν πως δεν θα μπουν στο Κομπάνι. “Εμείς τέτοια δέσμευση δεν κάναμε”, ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ισχύει ακόμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ