Η Σαμοθράκη ελεύθερη μετά από 458 χρόνια στυγνής σκλαβιάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 19 Οκτωβρίου 1912, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10 π.μ. ελληνικός στόλος με το θωρηκτό «Αβέρωφ» και αρχηγό τον ένδοξο Ναύαρχο Κουντουριώτη αγκυροβόλησαν στη Σαμοθράκη και απελευθέρωσαν το νησί από τον τουρκικό ζυγό.

Με παραλήρημα χαράς και ψέλνοντας αναστάσιμους ύμνους υποδέχθηκαν οι Σαμοθρακίτες τους Έλληνες στρατιώτες. Με απερίγραπτο ενθουσιασμό και ρίγη συγκίνησης υποδέχθηκαν οι Σαμοθρακίτες το πεζοναυτικό τάγμα του ελληνικού στρατού, το οποίο με επικεφαλής τον σημαιοφόρο Παναγιώτου, αφού συλλαμβάνει τις τουρκικές αρχές κατοχής, υψώνει την ελληνική σημαία.
Η συγκίνηση των νησιωτών κορυφώνεται, όταν η ελληνική σημαία υψώνεται στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα και ακολουθεί πανηγυρική δοξολογία για την απελευθέρωση του νησιού.
Η Σαμοθράκη, μετά από 458 χρόνια στυγνής σκλαβιάς, απελευθερώνεται από τον ένδοξο ελληνικό στόλο στις 19 Οκτωβρίου 1912.
Η μαρτυρική Σαμοθράκη έμεινε υπόδουλη στους Τούρκους από το 1454 μέχρι το 1912. Όμως η ψυχή της έμεινε αδούλωτη και ο ηρωικός λαός της περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να αποτινάξει το ζυγό που του επέβαλλαν επί αιώνες οι βάρβαροι γείτονές της.
keimeno apeleftherosi samothrakis
Πηγές: evrosonline, e-evros, radioevros

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ