Λούξορ. Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 30 ξύλινες σαρκοφάγους με μούμιες.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι βρέθηκαν 30 ξύλινες σαρκοφάγοι, σε μια κρύπτη κοντά στο Λούξορ.
Οι ξύλινες σαρκοφάγοι παρέμειναν θαμμένες στην άμμο επί 3.000 χρόνια.
Ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχει γίνει στη χώρα τον τελευταίο αιώνα.
http://www.youtube.com/embed/dc6Fm1B4NjE
Είναι η πρώτη ανακάλυψη σαρκοφάγων από αιγυπτιακή ομάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια τις αρχαιολογικές ανασκαφές αναλάμβαναν ομάδες ξένων αρχαιολόγων.
Οι σαρκοφάγοι, ήταν σφραγισμένες και τοποτέτημένες η μία πάνω στην άλλη σε δύο σειρές. Είναι βαμμένες σε έντονα χρώματα, κίτρινο, κόκκινο και πράσινο. Έχουν ιερογλυφικά σχέδια και λεπτομερή σκαλισμένες απεικονίσεις με θεότητες, πουλιά και λουλούδια. Κάποιες από τις σαρκοφάγους έχουν σκαλισμένα τα ονόματα των νεκρών.
“Η τελευταία ανακάλυψη ήταν το 1891, από ξένους, το 1881, επίσης από ξένους. Όμως… το 2019 είναι μια αιγυπτιακή ανακάλυψη” τόνισε ο Waziri.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Khaled El-Enany περιέγραψε τις σαρκοφάγους που ήταν θαμμένες στο νεκροταφείο Al-Asasif, ως “άψογα διατηρημένες και εξαιρετικά βαμμένες μούμιες γυναικών και ανδρών αλλά και δύο παιδιών και πιστεύεται ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη.
http://www.youtube.com/embed/62Jyeywj0Ng

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ