Κομισιόν: Έτοιμη να συνδράμει σε συνομιλίες στο Κυπριακό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να συνδράμει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, όπως έπραξε και στο παρελθόν, εκφράζοντας «εμπιστοσύνη στην ισχυρή δέσμευση των ηγετών να θέσουν τέρμα στο μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα».

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ, δήλωσε πως «από τότε που έγινε Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την ενοποίηση της Κύπρου και η Κομισιόν υποστήριξε ενεργά τη διαδικασία επίλυσης. Η Κομισιόν έχει υποστηρίξει και συνοδεύει συνεχώς τις συνομιλίες επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένουμε έτοιμοι να το πράξουμε στο μέλλον. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ισχυρή δέσμευση των ηγετών να θέσουν τέρμα στο μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα», κατέληξε.

Ετοιμάζονται τα σημειώματα

Ένα πρώτο δείγμα ως προς το πού στέκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό παραμονές νέων κρίσιμων συναντήσεων θα έχει αρχές Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να δει τα σημειώματα που θα στείλουν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, για τα βήματα που έχουν κάνει προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

Από τα όσα θα καταγράψουν οι δύο ηγέτες εκτιμάται ότι θα δώσουν ένα στίγμα για το πού βρίσκονται παραμονές νέων εξελίξεων στο Κυπριακό. Αυτό θα επιτρέψει τόσον στην Τζέιν Χολ Λουτ όσο και στον Αντόνιο Γκουτέρες να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, αλλά και αρχές Δεκεμβρίου.

Το πλαίσιο των κινήσεων, τόσο από πλευράς Γενικού Γραμματέα όσο και από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, είχε καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο Ιούλη με την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2483(2019). Με το ψήφισμα ανανεωνόταν η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για άλλους έξι μήνες.

Στην παράγραφο 15 του ψηφίσματος το Συμβούλιο Ασφαλείας διαμήνυε τα εξής:

«Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019, έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά στην πρόοδο προς την επίτευξη συναινετικού σημείου αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση, ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των σχετικών τμημάτων του παρόντος ψηφίσματος, με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης και ζητεί περαιτέρω από τον Γενικό Γραμματέα να συμπεριλάβει τα περιεχόμενα αυτών των ενημερώσεων στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών. Ζητεί περαιτέρω από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020 έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος, καθώς και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην ουδέτερη ζώνη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και να τηρεί ενήμερο το Συμβούλιο Ασφαλείας για γεγονότα ως είναι απαραίτητο».

Η συγκεκριμένη παράγραφος κατέδειξε την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι τρεις –ΓΓ ΟΗΕ, Αναστασιάδης και Ακιντζί– μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Ιδιαίτερα από τους δύο ηγέτες ζητά όπως καταγράψουν τις ενέργειες τις οποίες έχουν αναλάβει προς την κατεύθυνση της επίτευξης βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης. Οι θέσεις αυτές θα συμπεριληφθούν μέσα στην έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ετοιμάζονται προκειμένου να στείλουν προς τον Γενικό Γραμματέα τις δικές τους εκθέσεις για τα όσα έπραξαν από τον περασμένο Ιούλη μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Τα σημειώματα αυτά αναμένεται να σταλούν είτε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα είτε αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να είναι στα χρονικά πλαίσια που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από το περιεχόμενο των σημειωμάτων αυτών τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμάται ότι θα σχηματίσουν μια εικόνα ως προς τις θέσεις των δύο πλευρών ενόψει και της τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Παράλληλα, θα αποτελέσουν μια καλή βάση προκειμένου να ετοιμάσει τις σημειώσεις της η Τζέιν Χολ Λουτ πριν από τη νέα επίσκεψή της στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται στο νησί μέσα στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου. Θα έρθει λίγο πριν από τη συνάντηση του ΓΓ ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες. Ένα ταξίδι που εκτιμάται ότι θα είναι προπαρασκευαστικό της τριμερούς που θα ακολουθήσει.

Όπως είχε γράψει ο «Φ» την περασμένη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας θα επιδιώξει να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από την τριμερή συνάντηση που θα έχει με τους δύο ηγέτες. Οι πληροφορίες φέρουν τον Αντόνιο Γκουτέρες να επιχειρεί να συγκεντρώσει θέσεις επί των Όρων Αναφοράς στοχεύοντας σε μια συμφωνία σε επίπεδο ηγετών. Εν συνεχεία το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ο ΓΓ ΟΗΕ σκοπεύει να το μεταφέρει στην πενταμερή που θα ακολουθήσει λίγες ημέρες μετά, αρχές Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι δεν θα πάει στην πενταμερή με πρόθεση να συζητήσει εκ νέου τους Όρους Αναφοράς, αλλά θα επιχειρήσει να μαζέψει συμφωνίες και διαφωνίες από τα εμπλεκόμενα μέρη επί ενός εκάστου όρου.

Μαζί Αναστασιάδης και Ακιντζί

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να βρεθούν και πάλι μαζί. Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν απόψε στο Λήδρα Πάλας, καθώς είναι προσκεκλημένοι της ειδικής αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Θα παραστούν σε δεξίωση της Ελ. Σπέχαρ, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τελευταία κοινή συνάντηση των δύο ηγετών ήταν τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν είχαν βρεθεί σε δεξίωση που παραχώρησε η Τζέιν Χολ Λουτ με την ολοκλήρωση των επαφών στο νησί. Η συνάντηση εκείνη ήταν καθαρά κοινωνική, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ