25/09/2021

Το πρώτο επίσημο ελληνικό φεστιβάλ στα Σκόπια (υπό το νέο τους όνομα)

H πρώτη πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνεται επισήμως στη “Βόρεια Μακεδονία” υπό την αιγίδα ελληνικού θεσμικού φορέα είναι γεγονός.

Πρόκειται για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και Πολιτισμού στα Σκόπια το οποίο ανοίγει τις πύλες του σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2019, στον κινηματογράφο Millennium. Οργανώνεται από το Σύλλογο για την Προώθηση της Τέχνης του Κινηματογράφου και του Πολιτισμού ART CINEMA – Skopje και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου KineNova υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και Πολιτισμού θα διαρκέσει μέχρι την 27η Οκτωβρίου και στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται έξι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Η επιλογή των ταινιών έγινε από δυο Έλληνες παραγωγούς ταινιών, τον Δημήτρη Ζάχο και τον Χρήστο Καρακεπέλη.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία της Αθηνάς Τσαγκάρη «Chevalier» και τις επόμενες μέρες θα προβληθούν οι ταινίες «Smak» του Ηλία Δημητρίου, «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» του Απόστολου Καρακάση, «Her Job» του Νίκου Λάμποτ, «Unfair World» του Φίλιππου Τσίτου και «Πολυξένη» της Ντόρας Μασκλαβάνου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ την 25η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στην οποία ο Έλληνας τραγουδοποιός θα παρουσιάσει ειδικό για την περίσταση ρεπερτόριο και θα παίξει μουσική από διάσημες ελληνικές ταινίες.

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο Millennium Cinema των Σκοπίων, η οποία έλαβε χώρα την 22α Οκτωβρίου 2019 και έτυχε ευρείας κάλυψης από τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, ο προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, Κωνσταντίνος Προκάκης, δήλωσε ότι «σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να γίνει το πρώτο βήμα, ώστε να έλθουν πιο κοντά οι άνθρωποι και οι κοινωνίες των χωρών μας. Μολονότι πολλοί άνθρωποι από τη ‘Βόρεια Μακεδονία’ αφιερώνουν χρόνο για τις θερινές διακοπές τους στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αυτό δεν αρκεί για να αισθανθούν και κατανοήσουν την καθημερινή ζωή στη χώρα μας. Ο τουρισμός και η χαλάρωση σε μια παραλία είναι ένα πράγμα και η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων είναι άλλο. Αυτό που φιλοδοξούμε να κάνουμε με το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι να παρουσιάσουμε ψήγματα της ελληνικής νοοτροπίας και του ελληνικού τρόπου ζωής μέσα από το πρίσμα των ταινιών μυθοπλασίας. Ο κινηματογράφος συνιστά συμπαγές και γόνιμο έδαφος για την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών διαφορετικών χωρών. Συνεπώς, θεωρούμε ότι αυτό το φεστιβάλ κινηματογράφου αποτελεί θετική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: makthes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ