Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δείχνει ο Προκόπης Παυλόπουλος για τις γερμανικές επανορθώσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ μιας νέας ρηματικής διακοίνωσης προς το Βερολίνο, ενώ ακόμα αναμένεται η επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δείχνει για την επίλυση του θέματος των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου που συνεχίζει να διεκδικεί η χώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Του Βασίλη Σκουρή news247.gr
«Ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που συντίθεται από τις διατάξεις αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας το Σάββατο, στο μαρτυρικό χωριό Καταρράκτες, στα Τζουμέρκα.
Ταυτόχρονα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, τάχτηκε υπέρ της πραγματοποίησης μιας νέας ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς το Βερολίνο, μετά την αρνητική απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στην τελευταία ρηματική διακοίνωσης της χώρας μας, λίγο πριν τις εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι στο διάστημα αυτό έχει προκύψει η γνωμοδότηση Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, που ανοίγει νέους νομικούς δρόμους στις ελληνικές διεκδικήσεις. «Η πρόσφατη γνωμοδότηση (2019) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag), αφενός αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των αξιώσεων αυτών και, αφετέρου, προτρέπει, “expressis verbis”, την γερμανική πλευρά ν΄ αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε με νόημα: «Και κατά τούτο, μόνο προβληματισμό προκαλεί η από 18.10.2019 απόρριψη της από τον Ιούνιο του ίδιου έτους πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας, αναφορικά με την προοπτική προσφυγής σε αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum, για την οριστική επίλυση της σχετικής διαφοράς ως προς τις αξιώσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Έχω χρέος να τονίσω ότι η προαναφερόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης, αγνοώντας όλα τα κατά τ΄ ανωτέρω, πλήρως τεκμηριωμένα, νομικά επιχειρήματα, εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη, δοθέντος ότι έρχεται σε αντίθεση και προς την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Νομιμότητα. Διευκρινίζω, ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την άρνηση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά και -τεκμηριωμένα επιχειρήματά της».
«Η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική» είχε επισημάνει η νέα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Bundestag, η οποία εξεδόθη έπειτα από αίτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Η «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων» ενθαρρύνει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα. Για να ξεκινήσει, όμως, μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να συμφωνήσει οικειοθελώς, διότι η αντιδικία ανάγεται σε 70 και πλέον χρόνια πριν. Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας: «Η εκτίμηση της “Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων” αποδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεκδυθεί πλέον την ιστορικής της ευθύνης», είχε δηλώσει μάλιστα αμέσως μετά η βουλευτής της Χάικε Χένζελ στο DPA. «Η πολιτική της κυβέρνησης να διαγραφεί το αίτημα απέτυχε πλήρως μέχρι σήμερα, νομικά, πολιτικά αλλά πρωτίστως ηθικά», είχε πει.
Ερωτήματα προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει απαντήσει ακόμα επισήμως στην απόρριψη από το Βερολίνο της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ