Μία τεράστια μίζα για την κατασκευή της μεγαλύτερης φυλακής στην Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώην αξιωματούχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών της Ρωσίας κατηγορείται ότι έλαβε μίζα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από εταιρείες που είχαν αναλάβει την ανέγερση φυλακής, η οποία είχε παρουσιαστεί ως «η μεγαλύτερη στην Ευρώπη», ανακοίνωσαν σήμερα οι ερευνητές.

Ο Σεργκέι Μοϊσέενκο, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής των σωφρονιστικών υπηρεσιών της Αγίας Πετρούπολης, συνελήφθη με την κατηγορία ότι έλαβε περίπου 710 εκατομμύρια ρούβλια με αντάλλαγμα την ευνοϊκή αντιμετώπιση δύο κατασκευαστικών εταιρειών που είχαν αναλάβει την ανέγερση της φυλακής Kresty-2, όπως έγινε γνωστό από την περιφερειακή επιτροπή έρευνας σήμερα, προαναγγέλλοντας ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η κατασκευή αυτής της φυλακής, που εγκαινιάστηκε το 2017, κόστισε 12 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 170 εκ. ευρώ) και διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια.

Με έκταση 350 στρέμματα και ικανότητα να υποδεχθεί 4.000 κρατούμενους, παρουσιάστηκε από τις σωφρονιστικές αρχές «ως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη» και η «πιο σύγχρονη της Ρωσίας».

Το σωφρονιστικό αυτό κατάστημα αντικατέστησε την παλιά φυλακή Kresty -ένα συγκρότημα κτιρίων σε σχήμα σταυρού, από όπου πήρε και το όνομά της η φυλακή, αφού Kresty σημαίνει σταυρός- βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Μοϊσέενκο είναι προφυλακισμένος εδώ και πολλούς μήνες στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και τώρα κινδυνεύει με ποινή 8 με 15 ετών κάθειρξη.

Στο παρελθόν έχει δικαστεί με την κατηγορία ότι ζήτησε τη δολοφονία ενός υφιστάμενού του προκειμένου να καλύψει την υπόθεση. Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης τον αθώωσε τον Ιούλιο, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας πρόσφατα ακύρωσε την απόφαση και η υπόθεση έχει σταλεί πίσω στους ερευνητές.

Ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής των σωφρονιστικών υπηρεσιών της Ρωσίας Νικολάι Μπαρίνοφ καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Πηγή: astinomiko.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ