Ο πραγματικός λόγος που οι Η.Π.Α. φρουρούν το πετρέλαιο στη Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα αποστολή των ΗΠΑ μπλοκάρει τα σχέδια της Δαμασκού να ανακτήσει την ανατολή και τις προσπάθειες του Ιράν για την ολοκλήρωση ενός χερσαίου διαδρόμου μέσω του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου.

Καθώς τα στρατεύματα των Η.Π.Α. ενισχύονται στην ανατολική Συρία για την προστασία πετρελαϊκών πεδίων, οι κάτοικοι ελπίζουν ότι η αποστολή τους θα φέρει σταθερότητα και ευημερία στην απομακρυσμένη και πλούσια σε πόρους περιοχή – και θα κρατήσει τη συριακή κυβέρνηση μακριά.
Οι ελπίδες τους αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες που έχουν συγκεντρωθεί στην επιχείρηση, ακόμη και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε πολιτική για τη διάρκεια της ανάπτυξης των στρατευμάτων. Αρχικά διέταξε όλα τα στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη Συρία τον περασμένο μήνα, μετά αποφάσισε να διατηρήσει μια δύναμη για να κρατήσει την υποδομή πετρελαίου.
Αυτό κρατά τα στρατεύματα των Η.Π.Α. στη σύνθετη πολιτική γεωγραφία της Ανατολικής Συρίας, πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, γεμάτη με στρατεύματα που υποστηρίζονται από Τουρκία, Κούρδους, Ρωσία, Συρία και Ιράν.
Τα τμήματα της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, όπου βρίσκεται το πετρέλαιο, χάθηκαν από την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασάντ για το μεγαλύτερο μέρος του οκταετούς εμφυλίου πολέμου της χώρας.
Ο αραβικός πληθυσμός είναι κατά κύριο λόγο αντίθετος στον Assad, θυμωμένος με τα χρόνια παραμέλησης που υποβάθμισε την περιοχή, παρά τον πλούτο των πόρων. Από τη στιγμή που οι υπό την ηγεσία των Κούρδων δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος, κυβερνήθηκε από μια διοίκηση υπό την ηγεσία των Κούρδων.
Έτσι, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες κάτοικοι πόλεων και χωριών ανατολικά του Ευφράτη έκαναν θυμωμένες διαμαρτυρίες – όχι εναντίον της Άγκυρας, αλλά κατά της συριακής κυβέρνησης και των Ιρανών συμμάχων της. Φοβήθηκαν ότι η εισβολή θα εξουσιοδοτούσε τη Δαμασκό να στείλει στρατεύματα στις περιοχές τους και να αποκαταστήσει τον έλεγχο.
Οι κάτοικοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τελευταία απόφαση του Trump, πιστεύοντας ότι είναι μια ασπίδα που θα φέρει επενδύσεις και μια οικονομική άνθηση.
“Καλά πράγματα έρχονται”, δήλωσε ο Shehab, ένας 20χρονος που εργάζεται ως κτηνοτρόφος και αγρότης σε μια μικρή πόλη στην επαρχία Deir el-Zour, η οποία φιλοξενεί τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.
“Η Deir el-Zour βρίσκεται σε μια θάλασσα πετρελαίου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν οι Η.Π.Α. αναλάβουν τα πεδία, θα φέρουν (νέες) εταιρείες και εμπειρογνωμοσύνη “, δήλωσε ο Shehab. “Οι άνεργοι θα βρουν δουλειές.” Αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του για λόγους ασφαλείας.
Είναι ακόμα νωρίς για να δούμε αν η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να δράσει στις υποσχέσεις του Trump να φέρει τις αμερικανικές εταιρείες για τον εκσυγχρονισμό των πετρελαϊκών πεδίων. Είπε ότι προτίθεται να συνάψει μια συμφωνία με την “Exxon Mobil ή μία από τις μεγάλες εταιρείες μας για να πάει εκεί και να το κάνει σωστά”.
Τα αποθέματα πετρελαίου της Συρίας, στρατηγικά τοποθετημένα κατά μήκος των διαδρομών διαμετακόμισης, είναι μέτρια, εκτιμήθηκαν το 2011 σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η παραγωγή μειώθηκε από το τοπ των 380.000 βαρελιών την ημέρα σε περίπου 80.000 τώρα. Επί του παρόντος, η κουρδική διοίκηση πωλεί το πετρέλαιο στην τοπική αγορά ή μέσω λαθρεμπορίου στη συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν είχε τους πόρους για την ανάπτυξη των πεδίων.
Η νέα αποστολή των ΗΠΑ εμποδίζει τα σχέδια της Δαμασκού να ανακτήσει την ανατολή και τις προσπάθειες του Ιράν για την ολοκλήρωση ενός χερσαίου διαδρόμου μέσω του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου. Η ικανότητα του Ιράν να σχεδιάζει την εξουσία και ενδεχομένως να μεταφέρει προηγμένα όπλα μέχρι το κατώφλι του Ισραήλ είναι από καιρό μια μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ.
“Το Ιράν είναι ο πραγματικός κίνδυνος”, δήλωσε ο Omar Abu Layla, ντόπιος στην Deir el-Zour ο οποίος ζει στην Ευρώπη και διαχειρίζεται μια ακτιβιστική ομάδα που ονομάζεται Deir Ezzor 24, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή.
Ο Αμπού Λάιλα δήλωσε ότι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Τζόελ Ρέιμπερν, Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαμαρτυρίες και την κατανόηση των ανησυχιών για την απειλή του Ιράν προς την περιοχή.
“Αναμένουμε ότι αυτός ο τομέας θα είναι πολύ, πολύ σημαντικός”, δήλωσε ο Abu Layla.
Τα στρατεύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μηχανοκίνητων τεθωρακισμένων οχημάτων που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στη Συρία, αναπτύσσονται σε βάσεις στις επαρχίες Hassakeh και Deir el-Zour. Το Πεντάγωνο δεν θα επιβεβαιώσει πόσες δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία, αλλά αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι θα μπορούσαν να είναι τουλάχιστον 800.
Όταν οι δυνάμεις των Η.Π.Α. αποσύρθηκαν από το βορρά, οι Κούρδοι – που αναζητούν προστασία από τον υπ ‘αριθμόν 1 εχθρό τους, την Τουρκία – προσκάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία. Οι δυνάμεις του Assad επέστρεψαν σε τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, όπου δεν είχαν βρεθεί εδώ και χρόνια. Περισσότερες αναπτύσσονται τώρα σε μεγάλα τμήματα της παραμεθόριας περιοχής υπό τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας, ενώ οι κοινές Ρωσοτουρκικές περιπολίες παρακολουθούν την απόσυρση των -υπό την καθοδήγηση των Κούρδων- δυνάμεων .
Ενώ οι δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων μάχονται μαζί με τα κυβερνητικά στρατεύματα ενάντια στις συνεχιζόμενες τουρκικές επιδρομές, η ίδια δύναμη παραμένει ο κύριος εταίρος των ΗΠΑ στη νέα αποστολή.
Οι Άραβες αποτελούν μέρος της δύναμης υπό την καθοδήγηση των Κούρδων και ελπίζουν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη νέα αποστολή των ΗΠΑ στις περιοχές που κυριαρχούσαν.
Ο Κούρδος διοικητής της δύναμης, Mazloum Abdi, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα δουλέψουν “σε συντονισμό με τις δυνάμεις μας” και θα συνεχίσουν να επιχειρούν εναντίον των υπολειμμάτων του IS και στην εκπαίδευση των δυνάμεων υπό την καθοδήγηση των Κούρδων.
“Ο κύριος λόγος πίσω από την παρουσία των Η.Π.Α. δεν είναι σίγουρα το πετρέλαιο. Όλοι ξέρουν ότι οι Η.Π.Α. δεν χρειάζονται το πετρέλαιο”, ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη.
Ο Χασάν Χασάν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και θέμα της Συρίας στο αμερικανικό think tank Global Policy, δήλωσε ότι η νέα αποστολή είναι «ο επαναπροσδιορισμός του προηγούμενου σχεδίου που επικεντρώνεται στο Ιράν και στο καθεστώς της Συρίας».
Δεν είναι, ωστόσο, “μέρος μιας στρατηγικής που θα μελετηθεί και θα είναι πολιτικά βιώσιμη”, ανέφερε. “Ο κίνδυνος είναι ότι ο Trump θα διατάξει μια ξαφνική απόσυρση όταν κάτι πάει στραβά”.
Σε έναν… διακριτικό υπαινιγμό, ο Άσαντ είπε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του δεν θα αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει «λαϊκή αντίσταση», όπως συνέβη στο Ιράκ πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2011.
Οι κάτοικοι της ανατολής είναι ήδη επιφυλακτικοί με τις δυνάμεις του Ασάντ και των υποστηριζόμενων από τον Ιράν συμμάχων του, που αναπτύσσονται απέναντι από τον Ευφράτη.
Υπάρχουν αναφορές που κυκλοφόρησαν μεταξύ των ντόπιων ότι μαζεύονται κυβερνητικά στρατεύματα και στρατιωτικές πολιτοφυλακές που έφτασαν από το Ιράκ. Οι δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων και τα κυβερνητικά στρατεύματα συγκρούστηκαν την Τρίτη κοντά στην πόλη Χουσεϊνιγιά, ανέφερε το Παρατηρητήριο και το Deir Ezzor 24.
Το Παρατηρητήριο δήλωσε ότι οι συγκρούσεις προκάλεσαν τους στρατιώτες των ΗΠΑ να ρίξουν πυραύλους στις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αρνήθηκε να πυροβολήσει, αλλά οι εκθέσεις υπογράμμισαν τη δυνατότητα τριβών.
Πηγή: haaretz.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ