NYT: Η μυστική διπλωματία Τραμπ – Ερντογάν μέσω… των γαμπρών τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πίσω από την διευκολυντική στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς την Τουρκία βρίσκεται ένα ασυνήθιστο πλάγιο κανάλι: ένα τρίο γαμπρών που μέσω του γάμου βρέθηκαν σε θέσεις ισχύος και σήμερα παίζουν βασικό ρόλο στη σύνδεση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα των “New York Times” με τίτλο “Πίσω από τις συναλλαγές του Τραμπ με την Τουρκία: Οι γαμπροί που παντρεύτηκαν με την εξουσία”.
Ο ένας, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είναι γαμπρός που ισχυρού προέδρου και επιβλέπει τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
Άλλος ένας, ο Μεχμέτ Αλί Γιαλτσινάγκ, είναι γαμπρός ενός Τούρκου μεγιστάνα και έγινε επιχειρηματικός εταίρος του Trump Organization. Σήμερα υποστηρίζει την Τουρκία εντός της κυβέρνησης Τραμπ.
Και ο τρίτος είναι ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και κύριος σύμβουλος του Τραμπ και έχει ένα αόριστο αν και ολοένα και μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στην εξωτερικό πολιτική.
Λειτουργώντας ατομικά και από κοινού, οι τρεις άντρες έχουν αναπτύξει μια άτυπη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή στη βόρεια Συρία είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη.
Σε μια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται σφοδρή κριτική και από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου για μια σειρά ευνοϊκών αποφάσεων προς τον Ερντογάν, οι δεσμοί των τριών αντρών δείχνουν πώς οι άτυπες και συχνά αόρατες συνδέσεις μεταξύ των δύο προέδρων έχουν βοηθήσει να διαμορφωθεί η αμερικανική πολιτική σε μια ασταθή περιοχή του κόσμου.
Ο Ερντογάν μάλιστα, προέβλεψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη φέτος ότι ο ιδιωτικός διάλογος μεταξύ του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του γαμπρού και υπουργού Οικονομικών, και του Κούσνερ θα έβαζε “πάλι σε καλό δρόμο” τις άσχημες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.
“Η γέφυρα δουλεύει καλά με τον τρόπο αυτό”, είχε αναφέρει.
“Διπλωματία της πίσω πόρτας” είχε χαρακτηρίσει ο Αλμπαϊράκ τη συνεργασία του με τον Κούσνερ.
Η πολιτική του Τραμπ σε σχέση με την Τουρκία έχει φέρει σε αμηχανία τους Ρεπομπλικάνους στο Κογκρέσο σε αρκετές περιπτώσεις, αναφέρουν οι New York Times. Ο Τραμπ αιφνιδίασε δύο φορές τους ίδιους τους συμβούλους του συμφωνώντας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Ερντογάν να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία – και τη δεύτερη φορά, αρχές Οκτωβρίου, το πραγματοποίησε, ανοίγοντας τον δρόμο για τις τουρκικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν την εισβολή.
Μάλιστα, ο ίδιος ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε κλειστή εκδήλωση της Morgan Stanley, δήλωσε ότι ο Τραμπ συχνά μπερδεύει τις προσωπικές σχέσεις με τις εθνικές σχέσεις όταν πρέπει να κάνει αποφάσεις πολιτικής. Σαν παράδειγμα, επικαλέστηκε την απροθυμία του προέδρου να έρθει σε σύγκρουση με τον Ερντογάν επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400, σύμφωνα με άτομο που ήταν στην εκδήλωση.
Στο θέμα των ρωσικών οπλικών συστημάτων, τις τραπεζικές κυρώσεις και άλλα θέματα, ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει τόσο τον γαμπρό του όσο και τον επιχειρηματικό εταίρο του Μεχμέτ Αλί Γιαλτσινάγκ, ως απεσταλμένους στην αμερικανική κυβέρνηση, ορισμένες φορές μέσω του Κούσνερ , σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και δημόσια έγγραφα.
Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ