Τα παιδιά, τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά… Στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, η «ερωτική» πλέον σχέση του Ερντογάν με τη Μόσχα και η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας εκ μέρους του αμερικανικού κοινοβουλίου έχουν ρίξει βαριά την σκιά τους στην παραδοσιακά στενή σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

Πιο συγκεκριμένα, ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο επιβαρυμένες οι σχέσεις των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το καθεστώς, συναντιέται τώρα ο Τούρκος πρόεδρος με τον Αμερικάνο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, από το 2017, και κατά πολλούς την κρισιμότερη. Η ατζέντα είναι βαρύνουσας σημασίας. Θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Ως βασικός στόχος, μάλιστα, περιγράφεται αυτός της κυβέρνησης Τραμπ να πειστεί ο Ερντογάν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει τους S-400 και να συμφωνήσει σε μία μόνιμη εκεχειρία στη Συρία. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να πείσει τον συνομιλητή του να συνεχιστεί η διαδικασία για την αγορά των F-35, αλλά και να σταματήσει τη δίωξη κατά του στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.
Κοντός ψαλμός αλληλούια. Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να διαρκέσει ώρες. «Θα ολοκηρωθεί γρήγορα αν τα πράγματα δεν πάνε καλα΄», σχολίασε αμερικάνος αξιωματούχος. Όπως και στις προηγούμενες επισκέψεις του Ερντογάν στις ΗΠΑ, υπάρχουν και οι διαδηλωτές που αντιδρούν έντονα στην επίσκεψή του και φρόντισαν να το δείξουν από την πρώτη στιγμή.
Παράλληλα, δεν έχουν εκλείψει και οι αντιδράσεις, αν και περιορισμένες. Στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανίστηκε με προτζέκτορα η φωτογραφία του με το μήνυμα: «Ο Ερντογάν κοιμάται εδώ, 864 μωρά κοιμούνται στις φυλακές του», ενώ τοιχοκόλλησαν και το μήνυμα: «Ο μεγαλύτερος διώκτης των δημοσιογράφων κοιμάται εδώ». Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να χαιρετήσει και τους μετρημένους στα δάχτυλα τους ενός χεριού του οπαδούς του, οι οποίοι εμφανίστηκαν με τουρκικές σημαίες και πανό που έγραφαν «αγαπάμε τον πρόεδρο Ερντογάν» και «σταματήστε την τρομοκρατία του ΡΚΚ»
Ο Τραμπ επιμένει στην παλιά «φιλία» τους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, όπου προέταξε την παλιά «φιλία» τους.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, εκείνος κι ο Ερντογάν είναι πολύ καλοί φίλοι. «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τον Ερντογάν, στο Οβάλ γραφείο. «Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου».
Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία στη Συρία εφαρμόζεται πολύ καλά, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι δείχνουν ικανοποιημένοι.
Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ άφησαν στρατεύματα στη Συρία για να προστατεύουν μονάχα τα κοιτάσματα πετρελαίου.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι με τον Ερντογάν θα συζητήσουν τα θέματα της εμπορικής συμφωνίας, του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και των αμερικανικών μαχητικών τζετ F35.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αιχμαλωτίσει περισσότερους από 100 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Υπογράμμισε δε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένα ιδιαίτερα σεβαστό πρόσωπο στην περιοχή και οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι καλές.
Πηγή: politis.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ