Η νέα βάση της Ρωσίας στο Qamishli είναι ένα μήνυμα. Αλλά για ποιον;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατηγική σημασία της νέας βάσης της Ρωσίας στη βορειοανατολική πόλη Qamishli της Συρίας συζητείται επί του παρόντος. Όπως και το ερώτημα αν πρόκειται για μήνυμα από τη Μόσχα στην Άγκυρα.

Η Ρωσία έχει ήδη βάσεις στην Κριμαία, την Αρμενία, την Ταρτούς και την Χμέιμμη. Αυτή η νέα προσθήκη – σε μια κουρδική περιοχή στην νότια πλευρά της Τουρκίας – σημαίνει ότι η Ρωσία έχει τώρα ένα δαχτυλίδι βάσεων γύρω από την Τουρκία.
Ο Oytun Orhan, συντονιστής των συριακών σπουδών στο think tank της Άγκυρας ORSAM, δήλωσε ότι η κίνηση της Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την Άγκυρα όσο και για την Ουάσινγκτον, καθώς έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά την απότομη απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από ορισμένα μέρη της Συρίας.
Η βάση Qamishli χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από αμερικανικά στρατεύματα μέχρι, τον περασμένο μήνα, όταν η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή δύο εβδομάδων στη βόρεια Συρία.
“Με αυτή τη νέα βάση, η Ρωσία κάνει ένα βήμα προς την ανατολική πλευρά της Συρίας. Η ζώνη στην οποία βρίσκεται το Qamishli είναι γεωγραφικά πολύ στρατηγική», δήλωσε ο Orhan, εξηγώντας ότι βρίσκεται κοντά στα πετρελαϊκά πεδία και σε αυτά του φυσικού αερίου και στον κύριο δρόμο διέλευσης μεταξύ Ιράκ και Συρίας.
Η Ρωσία χαρακτήρισε πρόσφατα την κίνηση της Αμερικής να προστατεύσει τα πετρελαϊκά πεδία της Συρίας «ληστεία» και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Συρίας πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τη νέα βάση, που βρίσκεται σε πολιτικό αεροδρόμιο, για να φιλοξενήσει στρατιωτικά ελικόπτερα. Η άμυνα θα παρέχεται από συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος, ελικόπτερα και μαχητικά. Θα βοηθήσει επίσης τη Ρωσία να προστατεύσει το προσωπικό της στρατιωτικής αστυνομίας που εργάζεται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Σύμφωνα με τον Orhan, η Ρωσία με τη διοίκηση της βάση στο Qamishli, κάνει μια δήλωση προθέσεων ότι θα γεμίσει το κενό ισχύος που δημιουργείται από την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και θα εδραιώσει την παρουσία της στην ανατολική πλευρά. “Και θα είναι ένα μήνυμα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, με τον έλεγχο του εναέριου χώρου στην περιοχή”, δήλωσε.
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η Άγκυρα μπορεί να δει την πρόσφατη κίνηση της Ρωσίας: Ως απειλή για το περιφερειακό της αποτύπωμα ή ως όφελος για τις προσπάθειές της να εξαφανίσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.
Εάν η κίνηση της Μόσχας καταλήξει να προστατεύει το YPG, σκόπιμα ή με άλλο τρόπο, τότε αναπόφευκτα θα ερεθίσει την Άγκυρα.
“Αυτή η κίνηση (σημαίνει) ότι το Qamishli δεν είναι ένας νόμιμος στόχος για την Άγκυρα και αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανησυχία για την Τουρκία”, δήλωσε ο Orhan. “Αλλά, από την άλλη πλευρά, όσο το συριακό καθεστώς και η Ρωσία παραμένουν εδώ, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ευκαιρία για την αποδυνάμωση του YPG. Όλα εξαρτώνται από την προτίμηση της Μόσχας”.
Ο Ναβάρ Σαμπάν, στρατιωτικός αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Omran στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι εάν η κίνηση προορίζεται ως επίδειξη της δύναμης της Μόσχας, το στοχευόμενο ακροατήριο δεν είναι η Ουάσινγκτον.
“Αυτή η βάση δεν πρέπει να θεωρείται ως πρόκληση για τις ΗΠΑ”, δήλωσε στο Arab News. “Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία πρόθεση να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στις πόλεις. Τους ενδιαφέρουν τα προάστια. Οι Ρώσοι που διαθέτουν περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό δεν θα τους προκαλέσουν κανένα πρόβλημα”.
Σύμφωνα με τον Saban, η βάση θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα για να διευκολυνθούν οι κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες της περιοχής, οι οποίες ξεκίνησαν στη βορειοανατολική Συρία την 1η Νοεμβρίου.
“Παρά τους ισχυρισμούς, δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια κίνηση για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, επειδή οι Ρώσοι δεν θα χρειαζόταν να το κάνουν”, δήλωσε ο Saban. “Είναι προφανές ότι αυτή η περιοχή διοικείται μέσω συγκεκριμένων διεθνών συμφωνιών και δεν αφορά τη δύναμη ορισμένων χωρών”.
Αναλύοντας την κίνηση από μια ρωσική σκοπιά, ο δρ. Kerim Has, αναλυτής των ρωσοτουρκικών σχέσεων με έδρα τη Μόσχα, δήλωσε ότι πιστεύει πως η απόφαση της Μόσχας να δημιουργήσει μια βάση ελικοπτέρων στο Qamishli φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμους στόχους όσον αφορά την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.
“Πρώτον, η βάση Qamishli πιθανότατα σημαίνει ότι υπάρχει μια δεύτερη μόνιμη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία στο εγγύς μέλλον, καθώς η πόλη έχει στρατηγικά σημαντική θέση τόσο κοντά στην Τουρκία και το Ιράκ. Η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από την παρατήρηση όχι μόνο του συριακού, αλλά του τουρκικού και του ιρακινού εναέριου χώρου”, δήλωσε στο Arab News.
Σημείωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός άρχισε να επιχειρεί από το Khmeimim το 2015, ενώ η συμφωνία με τη Δαμασκό να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Khmeimim ως μόνιμη στρατιωτική βάση ήρθε περίπου 18 μήνες αργότερα. Προβλέπει μια παρόμοια κατάσταση να ξετυλίγεται στο Qamishli.
Σύμφωνα με τον Has, η ανάληψη της βάσης από τη Ρωσία μπορεί επίσης να αντανακλά την αυξανόμενη εμπλοκή της στο κουρδικό ζήτημα.
“Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Qamishli εξαιρέθηκε από τις περιοχές κοινών τουρκορωσικών περιπολιών κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας στη συμφωνία του Σότσι μεταξύ των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν”, ανέφερε. “Μια αναδυόμενη ρωσική αεροπορική βάση στο Qamishli θα έχει σίγουρ και πρωταρχικό στόχο την πρόληψη μιας πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης όχι μόνο μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και δυνάμεων του YPG, αλλά και του τουρκικού και συριακού στρατού».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βραζιλία μετά τη Σύνοδο Κορυφής BRICS την Πέμπτη, ο Πούτιν υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την επίλυση των προβλημάτων στην επαρχία Idlib της Συρίας, καθώς και στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και στη νοτιοανατολική περιοχή Al-Tanf.
arabnews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ