Αμερικανική "βόμβα": Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι Η.Π.Α. μαλακώνουν τη θέση του στους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων της διοίκησης Τραμπ που αποδυναμώνουν τις παλαιστινιακές αξιώσεις στην κρατική εξουσία.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι η κυβέρνηση Trump θα αντιστρέψει την «προσέγγιση» της προηγούμενης κυβέρνησης στο ζήτημα των εποικισμών και θα επιστρέψει σε μια εκδοχή της πολιτικής Reagan της δεκαετίας του 1980, η οποία είναι πιθανό να εξαγριώσει τους Παλαιστίνιους και να θέσει τις ΗΠΑ σε αντίθεση με άλλα έθνη που εργάζονται για να τερματίσουν τη σύγκρουση στην περιοχή.
Η κίνηση βασίστηκε σε μια νομική επανεξέταση για να επανεκτιμηθεί η νομική γνωμοδότηση του Κρατικού Τμήματος του 1978, σύμφωνα με την οποία οι πολιτικοί εποικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη «είναι ασυμβίβαστοι με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πομπέο.
Μιλώντας στον Τύπο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνηση ανακαλεί την αντίληψη ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν λαμβάνει θέση σχετικά με την κυριαρχία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Ο Πομπέο επανειλημμένα επανέλαβε ότι η τελική απόφαση για το θέμα αυτό, καθώς και το καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, θα πρέπει να αφεθεί σε απευθείας ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση Trump θεωρεί ότι η γνώμη του 1978, η βάση της μακρόχρονης αντιπολίτευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την επέκταση των εποικισμών, προκαλεί απόσπαση της προσοχής και πιστεύει ότι τυχόν νομικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστούν από ισραηλινά δικαστήρια, ανέφερε ο Pompeo.
Πηγή: haaretz.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ