ΕΚΤΑΚΤΟ Πέθανε η κορυφαια σοβιετική κατάσκοπος Γκεβόρκ Βαρτανιάν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα 93 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η θρυλική κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης Γκόαρ Βαρτανιάν, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Γκεβόρκ Βαρτανιάν υπήρξαν ένα από τα πιο επιτυχημένα δίδυμα κατασκόπων που έδρασαν για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με μια ζωή που ξεπερνά κινηματογραφικό σενάριο.

Σύμφωνα με τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, τη διάδοχο της KGB, η Βαρτανιάν συνέβαλε στη λήψη των αναγκαίων πληροφοριών για την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας.
Υπήρξε ηρωίδα για τον λαό της Σοβιετικής Ένωσης. Η Γκοάρ και ο Γκεβόρκ, με ψευδώνυμα “Ανίτα” και “Χένρι”, συνεργάστηκαν στην υπηρεσία κατασκοπίας για 43 χρόνια. Οι δυο τους έσωσαν τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον Φράνκλιν Ρούζβελτ και τον Γιόζεφ Στάλιν κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διάσκεψης της Τεχεράνης το 1943, αποτρέποντας την επιχείρηση των ναζί για την εξόντωσή τους. Μέχρι σήμερα, πολλά περιστατικά από τη ζωή και τη δράση τους είναι υπό τον κωδικό “Άριστο μυστικό”.
Η ίδια είχε πει ότι παντρεύτηκε τρεις φορές τον σύζυγό της σε τρεις διαφορετικές χώρες και με διαφορετικά ονόματα, ενώ επεσήμανε ότι φόρεσε νυφικό μόνο την πρώτη φορά.” Τις άλλες φορές φόρεσα ένα κομψό φόρεμα και εκείνος ένα κοστούμι, πήγαμε σε εστιατόριο και γιορτάσαμε και ήταν πολύ διασκεδαστικό”, είχε δηλώσει ο Βαρτανιάν.
Θα ταφεί στο νεκροταφείο Τρογεκούροβο δίπλα στον σύζυγό της που πέθανε το 2012.
Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1926 στην αρμενική πόλη Λενινακαμ ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1930 μετακόμισε με την οικογένειά της στο Ιράν.
Στην ηλικία των 16 ετών μπήκε στην αντιφασιστική ομάδα του μελλοντικού συζύγου και συμμάχου της – Γκεβόρκ Βαρτανιάν, με την οποία συνεργάστηκε για τη συγκέντρωση πληροφοριών υπό δύσκολες συνθήκες. Το 1943 συμμετείχε στην επιχείρηση ασφαλείας της Διάσκεψης της Τεχεράνης. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια από τις ειδικές υπηρεσίες του Χίτλερ να εξοντώσουν τους ηγέτες των Μεγάλων Τριών – Στάλιν, Ρούζβελτ και Τσώρτσιλ.
Το 1951, μαζί με τον σύζυγό της μεταφέρθηκαν στην ΕΣΣΔ, το 1956 αποφοίτησαν με επιτυχία από το Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών του Ερεβάν. Ακολούθησε η δράση τους, σε ακραίες συνθήκες σε πολλές χώρες του κόσμου. Το 1986, έπειτα από 30 χρόνια εργασίας σε παράνομο καθεστώς, επέστρεψαν σπίτι τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα της δουλειάς τους είναι τόσο σημαντικά που δεν θα αποχαρακτηριστούν ποτέ. Και ο Γκεβόρκ θεωρείται ήρωας για τη Σοβιετική Ένωση.
Πηγή: Ria Novosti

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ