Η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο – Γυναικοκρατία στη Φινλανδία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορική ημέρα για το κοινοβούλιο της Φινλανδίας. Με 99 ψήφους υπέρ πέρασε ο διορισμός της 34χρονης Σάνα Μάριν στη θέση της πρωθυπουργού. Η Μάριν είναι πλέον η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός του κόσμου.

Η Marin κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, με 99 ψήφους υπέρ και 70 κατά και θα είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού όπου τέσσερα από τα πέντε κόμματα έχουν επικεφαλής γυναίκες και 12 από τα 19 μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι γυναίκες.

marin ypourgiko symvoulio

“Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που να είναι βιώσιμη από κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής άποψης. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ισότητα, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες. Θέλουμε η Φινλανδία να είναι μια χώρα όπου κάθε παιδί μπορεί να γίνει αυτό που θέλει και ο καθένας να μπορεί να ζει και να γερνάει με ασφάλεια και ευτυχία. Θα δραστηριοποιηθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως” είπε η νέα πρωθυπουργός.

Η επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου, Κατρί Κουλμούνι, 32 ετών, γίνεται υπουργός Οικονομικών, η ηγέτης των Πράσινων Μαρία Οχισάλο, 34 ετών, συνεχίζει ως υπουργός Εσωτερικών και η πρόεδρος της Αριστερής Συμμαχίας, Li Andersson, 32 ετών, παραμένει υπουργός Παιδείας.

marin women leaders finland

“Η Φινλανδία έθεσε αληθινά τα θέματα φύλου στο επόμενο επίπεδο”, δήλωσε η Ursula von der Leyen, επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγχαίροντας την Marin.

Η Μάριν αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς η Φινλανδία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο. Το Ελσίνκι έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ να καταλήξει σε έναν νέο προϋπολογισμό για την ενωμένη Ευρώπη.

Η Μάριν διαδέχθηκε τον Άντι Ρίνε που παραιτήθηκε μετά την απόφαση του κόμματος του Κέντρου, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε την απεργία στα ταχυδρομεία.

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5-iwgu0TplY&w=711&h=400]

.

euronews, reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ