Σόφια, η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σόφια ξυπνά κάτω από ένα χαλί ρύπανσης. Επικρατεί ομίχλη και άνεμος δεν φυσάει. Στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, η ρύπανση μπορεί να υπερβαίνει τα ασφαλή όρια κατά 20 φορές.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Όμως υπάρχει και ένας ακόμη σοβαρός λόγος. Οι κάτοικοι της Σόφιας καίνε ξύλα και άνθρακα για να ζεσταθούν. Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης και δεν έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο ή ακόμη και στην κεντρική θέρμανση της κομμουνιστικής εποχής. Για αρκετούς Βούλγαρους το φυσικό αέριο είναι πολυτέλεια, Αντίθετα τα ξύλα που κόβουν στο δάσος ή τα παλιά έπιπλα έχουν μηδενικό κόστος.

«Αυτή την στιγμή καίμε παλιά έπιπλα. Είναι ότι πρέπει για να ζεσταθούμε Ξέρω ότι είναι κακό για το περιβάλλον, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ας πούμε πως είναι ένα από τα φθηνότερα καύσιμα» δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο Καλογιάν Κοσταντίνοβ, κάτοικος Σόφιας.

Οι αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, που όμως δεν επαρκούν.

«Μέχρι το τέλος του έτους, 150 κατοικίες θα πρέπει να έχουν νέα φίλτρα για τα σωματίδια. Ακόμα 6000 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση ώστε να αλλάξουν τις παλιές τους σόμπες με σόμπες υγραερίου. Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Όμως η αλήθεια είναι πως αυτά τα μέτρα θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς πάνω από 50.000 κατοικίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρυπογόνα καύσιμα. Οι όποιες εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ πιο ακριβές» υποστηρίζει η Γιορντάνκα Φαντάκοβα, Δήμαρχος της Σόφιας.

.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=StXOyJ_UAPg&w=711&h=400]

.

Όμως ακόμα και αν οι νέες πολιτικές αποδώσουν, η οικονομία της Βουλγαρίας είναι στενά συνδεδεμένη με τον άνθρακα και αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα.

«Η μετάβαση σε μορφές ενέργειας πιο φιλικές προς το περιβάλλον δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αφού περίπου το ήμισυ της ενέργειας στη Βουλγαρία παράγεται από μονάδες που χρησιμοποιούν άνθρακα. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μεταδίδει από την Σόφια ο ανταποκριτής του euronews, Ντάμιαν Βοντενίτσαροβ.

Για να υπάρξει αποτέλεσμα, πολλά από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα πρέπει να απαρνηθούν τον άνθρακα. Αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμη στρατηγική και σημαντικά κονδύλια

«Στην Ευρώπη, το ζήτημα του άνθρακα έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Όμως στη Βουλγαρία, ο κατώτερης ποιότητας άνθρακας χρησιμοποιείται στην οικιακή θέρμανση αλλά και σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ο βουλγαρικός αέρας παραμένει ο πιο θανατηφόρος στη γηραιά ήπειρο. Οι Βούλγαροι χάνουν 2,5 χρόνια ζωής εξαιτίας της ρύπανση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας» υποστηρίζει η Μεγκλένα Αντόνοβα, εκπρόσωπος της Greenpeace Βουλγαρίας.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ζητούν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι όπως υποστηρίζουν η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στην πραγματικότητα αδιαφορεί.

euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ