Έναν αιώνα περιμένουν να… βγάλει χρυσάφι!
Φωτογραφία από: https://www.flickr.com/people/88663091@N04
Στους πρόποδες των βουνών Γουάσατς (Wasatch), ανατολικά του Σάλεμ (Salem), στην αμερικανική πολιτεία της Γιούτα, είναι ένα ορυχείο που περιμένει κάποιο θαύμα…
Το ορυχείο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1894 και στα 125 χρόνια της ύπαρξής του, δεν παρήγαγε ούτε έναν κόκκο χρυσού.
Πάντως, οι 7.000 μέτοχοι και υποστηρικτές του είναι αισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, το ορυχείο θα αποδώσει τόσο μεγάλη ποσότητα χρυσού και θησαυρών, που θα γίνουν όλοι ζάμπλουτοι…
Η ιστορία του «ορυχείου των ονείρων» ξεκίνησε από τον Τζον Κόιλ (John Koyle), έναν φτωχό αγρότη, μέλος της «Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών» (Church of Jesus Christ of Latter-day Saints).
Ο Koyle ήταν ιεραπόστολος για την εκκλησία στις νότιες πολιτείες και σύντομα κέρδισε τη φήμη ότι έβλεπε διάφορα οράματα.
Σε ένα από αυτά ονειρεύτηκε ότι τον επισκέφτηκε έναν άγγελος, ο οποίος τον οδήγησε στα κοντινά βουνά και του έδειξε εννέα σπήλαια γεμάτα θησαυρούς που είχαν ταφεί από τον αρχαίο πολιτισμού των Νεφιτών.
Ο άγγελος του είπε να σκάψει σήραγγες στο βουνό και ότι οι θησαυροί θα παρέχουν οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα οδηγήσει στη Δευτέρα Παρουσία.
Λίγο μετά το όραμα, ο Koyle και πέντε φίλοι του ξεκίνησαν να ανασκαφές στο βουνό που είχε δει στο όνειρό του. Κάποια στιγμή εγκατέλειψε την αναζήτησή του θησαυρού, αλλά όταν τα κοτόπουλα του άρχισαν να πεθαίνουν και τα παιδιά του αρρώστησαν, η σύζυγος του τον προέτρεψε να ξαναρχίσει να σκάβει.
Για να συγκεντρώσει χρήματα για την κατασκευή του ορυχείου, ο Koyle δημιούργησε την «Koyle Mining Company» και εκδόθηκαν μετοχές. Οι Μορμόνοι πλήρωναν τον Koyle 1,50 δολάρια ανά μετοχή για ένα κομμάτι του ονείρου του.
Οι νεαροί άνδρες που πήγαν να δουλέψουν για τα ορυχεία αντί για μισθούς, έπαιρναν μετοχές, ενώ άλλοι έπαιρναν δάνεια από τις τράπεζες ή πουλούσαν τα αγροκτήματα και τα σπίτια τους για να αγοράσουν μετοχές.
Η Εκκλησία του «LDS» αντιμετώπισε με σκεπτικισμό το εγχείρημα του Koyle και συνέστησε στους Μορμόνους να μην επενδύσουν τα σκληρά κερδισμένα χρήματά τους σε κερδοσκοπικές προσπάθειες.
Ένας γεωλόγος, ο οποίος εξέτασε κάποιο μετάλλευμα από το «ορυχείο των ονείρων», είπε στην Εκκλησία ότι ήταν άχρηστο. Οπότε, οι άγγελοι ξαναπήγαν στα όνειρα του Koyle και τον προειδοποίησαν ότι θα αντιμετώπιζε «ψεύτικες φήμες» και σκληρή πολεμική από τους ηγέτες της Εκκλησίας του.
Ο Koyle πέθανε το 1949, όμως οι οπαδοί του συνέχισαν να σκάβουν στο βουνό μέχρι τη δεκαετία του 1960. Οι εργασίες για το ορυχείο έγιναν πολύ δαπανηρές για να συνεχιστούν και η εξόρυξη σταμάτησε.
Σήμερα, το «Relief Mine Co», η οποία ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του, φροντίζει για τις καθημερινές λειτουργίες του ορυχείου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ελάχιστη σχέση με την εξόρυξη.
Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από πωλήσεις φρούτων από έναν οπωρώνα, από ενοίκια σπιτιών και από το χαλίκι ενός χωματόδρομου.
Τα ακίνητα, τα ροδάκινα και το χαλίκι μπορεί να μην είναι τόσο καλά όσο ο χρυσός, αλλά είναι αρκετά κερδοφόρα ώστε να κρατήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2008, το «ορυχείο των ονείρων» είχε περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 800 στρεμμάτων ακίνητης περιουσίας, 2.000 δέντρα φρούτων, πέντε σπίτια, μεγάλη αποθήκη, εξοπλισμό εξόρυξης και ένα λάκκο άμμου και χαλικιού.
Η «Relief Mine Co», έχει μέχρι στιγμής εκδώσει σχεδόν 700.000 μετοχές. Η εταιρεία έχει περίπου 150.000 ενεργές μετοχές, τις οποίες κατέχουν 7.500 μέτοχοι, από το 2018.
Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια: Snoopit24