Brexit: Οι επόμενες κινήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τον εκλογικό του θρίαμβο ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται πλέον για το Brexit στις 31 Ιανουαρίου χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει πριν από τα Χριστούγεννα τα χρονοδιαγράμματα για την έγκριση από το Κοινοβούλιο της συμφωνίας του με την ΕΕ.
Οι βουλευτές θα επιστρέψουν στο Γουέστμινστερ την Τρίτη και θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της ορκωμοσίας, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου από την βασίλισσα.
Την Παρασκευή θα μπορούσε να διεξαχθεί μια συζήτηση επί της δεύτερης ανάγνωσης σχετικά με το νομοσχέδιο αποχώρησης το οποίο ο Τζόνσον επιδιώκει να περάσει έγκαιρα ώστε να ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HCuR0iw2IFs&w=711&h=400]
.
Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την σιγουριά που παρέχει το εκλογικό αποτέλεσμα και θέλουν να ξεκινήσει η διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από τα άλλα 27 μέλη. Στη συνέχεια οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε μια νέα συμφωνία που θα καλύπτει την οικονομική και στρατηγική σχέση.
«Θα είμαστε σε θέση, όπως λέω, να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και μετά θα ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας με την ΕΕ για το νέο πλαίσιο στο ελεύθερο εμπόριο και την συνεργασία που θα έχουμε μαζί τους μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους» δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ.
Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι αυτό είναι ένα μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ενώ διαφαίνεται ένα ακόμη πρόβλημα. Το μέγεθος της εκλογικής νίκης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας δείχνει ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας παραμένει στο τραπέζι.
Ο Ιαν Μπλάκφορντ, ηγέτης του SNP στο Γουέστμινστερ λέει: “Θα πρέπει να αποδεχτούν ότι το SNP κέρδισε τις εκλογές. Αγωνιστήκαμε με βάση το δικαίωμα του λαού της Σκωτίας να επιλέγει το μέλλον του. Έχουμε ήδη λάβει εντολή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία”
Όμως, καθώς οι Συντηρητικοί προχωρούν σθεναρά με την πλατφόρμα πολιτικής τους, το ηττημένο Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης γλείφει τις πληγές του αναζητώντας τον διάδοχο του Τζέρεμι Κόρμπιν στις αρχές του επόμενου έτους. Με ανοιχτή επιστολή, ο Κόρμπιν ζήτησε συγγνώμη για τη συντριπτική ήττα του κόμματος στις βρετανικές γενικές εκλογές, αλλά υπερασπίστηκε την εκστρατεία του, παρόλο που δεν ανταποκρίθηκε στην βάση της εργατικής τάξης του κόμματος. “Έχουμε υποστεί μια βαριά ήττα και αναλαμβάνω την ευθύνη. Για τη λιτότητα, τις ανισότητες, την κλιματική έκτακτη ανάγκη, κερδίσαμε και διευθύναμε τη συζήτηση”.
Ο Τζόνσον είναι αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα για να υλοποιήσει την δέσμευσή του «get the brexit done». Ωστόσο, οι διαδικασίες στο βρετανικό κοινοβούλιο δεν είναι ποτέ απλές και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την διαδικασία.
euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ